Liderul PNL Dâmbovița, senatorul Virgil Guran critică modul în care se derulează investițiile în România. Parlamentarul a vorbit despre contraperformanța pe care o înregistrează România în ceea ce privește termenele de derulare a proiectelor, dar și despre  nevoia asigurării unui cadru legislativ care să permită dezvoltarea cu celeritate a obiectivelor de dezvoltare a comunităților locale. 

“În România orice investiție durează foarte mult. Cred că dacă facem o statistică, cel mai mult din Europa. Ne întrebăm de 32 de ani de ce nu se întâmplă lucrurile mai repede. O concluzie este clară: avem prea multă birocrație, avem un sistem de selectare și de licitație care nu duce la nimic bun, care duce doar spre pierderi materiale. Dacă analizăm, în general, lucrările costă mai mult pentru că de multe ori sunt începute de o firmă, sunt continuate de alta și, în sfârșit, după zece ani sunt terminate de altă firmă. Am încercat să discut cu diferite instituții, organisme, să le cer să ne spună ce trebuie să modificăm în lege pentru ca lucrurile să decurgă mult mai repede. Răspunsul nu a venit. Ajung la concluzia că unor oameni din aparatul de conducere al acestor instituții le convine să nu se întâmple nimic bun. Trebuie să încercăm noi, în Parlament, să schimbăm legile”, a declarat senatorul PNL, Virgil Guran.

“Nu este posibil un tronson de autostradă de 10 km la noi să dureze doar studiul de fezabilitate și proiectarea patru ani, cinci ani, după care alți patru ani execuția. În țările dezvoltate, lucrul acesta se întâmplă în maximum doi ani, uneori un an. Dacă facem un astfel de calcul, nepoții nepoților noștri de abia dacă vor avea autostrăzi în România. Și nu este vorba doar de autostrăzi. Ne uităm la spitale. De 8-9 ani se vorbește despre spitale regionale, există finanțare, dar nu s-a pus nicio cărămidă. Mulți oameni care nu au fost tratați au murit pentru că nu avem un sistem adecvat. Noi, parlamentarii, în afara posibilității de a face legi nu avem alte instrumente. La noi există o legislație care, în momentul în care intervii ca parlamentar ales al unui județ, imediat se face trecerea la trafic de influență. Trebuie să delimităm clar ce înseamnă trafic de influență și ce înseamnă să îți reprezinți alegătorii, să te duci să bați la ușile unor instituții ca lucrurile să meargă mai repede. Dacă nu începem să rezolvăm toate lucrurile stringente, vom rămâne în continuare fără autostrăzi, fără spitale și fără puterea să intervenim pentru colegii noștri”, a mai explicat senatorul liberal.