Criticile acide  la adresa nominalizărilor pentru reprezentanțele din străinătate ale Institutului Cultural Român (ICR) l-au adus  în prim-planul scandalului politic pe fostul ministru al Culturii, deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Vulpescu. 

  • Cazul Cezar Preda

Vulpescu  susține că propunerile sunt controversate, că Institutul Cultural Român (ICR) a devenit un refugiu pentru ”rentieri politici” și o agenție de turism, pentru ”slujitori fideli ai partidelor politice”, însă, încă de la înființare conducerile ICR au fost numite politic. 

Nemulțumirile exprimate public și dur de fostul ministru al Culturii îl pun, însă, pe o poziție antagonică atât cu partenerii de alianță de la PNL, cât și cu proprii colegi de partid. Concret, cazul numirii fostului deputat de Dâmbovița, Cezar Preda ca director adjunct la reprezentanța ICR Paris, pe care Vulpescu nu s-a ferit să-l pună la zid, deși, reputatul om politic liberal a primit toată susținerea atât din partea ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, cât și al comisiilor de specialitate din Senat (comisia de cultură și comisia pentru politică externă).

  • Vulpescu și i-a pus în cap și pe ministrul PSD al Culturii, și pe colegii din partid!

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu declara despre nominalizarea lui Cezar Preda că "îl recomandă experiența parlamentară și activitatea sa ca fost membru și raportor APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, n.r.)". Vulpescu, însă, nu împărtășește opinia.

 

"Ar trebui să gândim în viitor formule mai bune astfel încât să trimitem într-adevăr oameni care să fie cunoscători ai spațiului cultural respectiv, nu să ducem oameni care să se califice la locul de muncă. România nu-și poate permite lucrul acesta!

Cezar Preda la ICR Paris este o nominalizare suprarealistă. Are legătură cu spațiul cu spațiul cultural francez fără îndoială, cu suprarealismul. Domnul Preda nu are nicio legătură cu domeniul culturii sau a avut o legătură atât de discretă încât nu am văzut-o eu. Domnia sa a activat în alte comisii, s-a afirmat, nu s-a mai auzit nimic de câțiva ani, nu putem scoate așa din neuitarea în care intrase pe bună dreptate unii care au făcut politică poate stimabilă acum 10-20 de ani și să-i trimitem să se califice la locul de muncă, unde?!, la Paris sau la Lisabona? Aici este vorba de un principiu. Ar trebui să gândim pe regulamentul de funcționare, poate e nevoie de o nouă lege a ICR, poate cea din 2003 este veche, hai să vedem. Până atunci nominalizările își urmează un parcurs, a fost o serie de nominalizări, va mai fi încă o serie, la unii trebuie să expire niște mandate care sunt de 4 ani. Aici este un alt lucru, pentru că una este 4 ani, dar nu 4×4, cum e în cazul unora și nu mă refer la mașină, ci mă refer la durata mandatelor unora”, a declarat deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii.   

  •  "Faptul că ICR este condus astăzi de cineva pus de PNL nu mă poate opri, ca fost ministru al Culturii să critic!"

"Institutul Cultural Român reprezintă interesele culturii române în străinătate, nu trebuie să fie apanajul unui partid de stânga sau de dreapta. În cultură e nevoie și de tehnocrați, dar nu de tehnocrați în felul lui 2016 al Guvernului Cioloș, de oameni care se pricep și care sunt reprezentativi în domeniile lor. Nu poate fi doar o înțelegere de partid. Și a fi în coaliție nu înseamnă a închide ochii atunci când sunt derapaje grave. Faptul că ICR este condus astăzi de cineva pus de PNL nu mă poate opri, ca fost ministru al Culturii și ca om care știe ce s-a întâmplat atunci când s-a constituit ICR, să critic. Critica eu sper că aduce îmbunătățiri", spune Vulpescu.

El susține că, pe lângă problemele legate de propunerile pentru reprezentanțele ICR din străinătate, instituția se confruntă cu probleme la fel de grave ce țin de finanțare.

"Nu e vorba numai de nominalizări, pe care opinia publică le-a criticat, e vorba de bugete. În acest moment ICR are 18 reprezentanțe în lume, cele mai multe din ele funcționează cu 30.000-40.000 de euro pe an. Cum poți să reprezinți cultura României la Stockholm cu 30.000 de euro sau la Veneția cu 30.000 de euro? Asta înseamnă extrem de puțin. Eu sper că va fi o regândire mai amplă a modului în care funcționează Institutul Cultural Român, așa cum a fost el gândit, nu doar să vorbim despre niște nominalizări din când în când, care din păcate au fost discutabile în ultima vreme", a mai arătat acesta.

  • "Pot să-l asigur pe domnul Vulpescu de faptul că rezultatul activității mele de la ICR Paris va fi mult mai bun decât al domniei sale la Ministerul Culturii!" 

Fostul deputat PNL de Dâmbovița, Cezar Preda, se pregătește pentru un mandat în zona diplomației culturale. Cezar Preda s-a retras din politică în urmă cu doi ani, după ce și-a încheiat mandatul de parlamentar de Dâmbovița și a fost unul dintre cei mai vizibili și mai influenți lideri politici.

  • "Oare sprijinul pe care reprezentanții PSD din Comisia de cultură din Senat și din Comisia de politică externă unde președinte este domnul Titus Corlățean, senator de Dâmbovița, n-a contat în formarea unei impresii a domniei sale?"

Ex membru al Comisiei pentru Politică Externă, președinte al Comisiei de Securitate Națională și președinte al Comisiei de Control a activității SRI, Cezar Preda a primit, pe 23 martie, avizul comisiilor de specialitate din Parlament și, în perioada următoare, va deveni oficial director adjunct al reprezentanței de la Paris a ICR.

Contactat telefonic, Cezar Preda i-a replicat pe un ton tăios fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu. 

"Pot să-l asigur pe domnul Vulpescu de faptul că rezultatul activității mele de la ICR Paris va fi mult mai bun decât al domniei sale la Ministerul Culturii. Nu mă cunoaște, nu-l cunosc, dar eu știu exact ce am de făcut acolo. Managementul promovării culturii românești  este foarte important. În rest, dacă este realist sau suprarealist, să lăsăm timpul să arate. E ușor să dai cu piatra, eu cred că totuși, ar trebui să aștepte să vadă exact ce este de făcut acolo. Îi pun o întrebare direct: oare sprijinul pe care reprezentanții PSD din Comisia de cultură din Senat și din Comisia de politică externă unde președinte este domnul Titus Corlățean, senator de Dâmbovița, n-a contat în formarea unei impresii a domniei sale (n.r. Vulpescu)? Oare, domnul senator Titus Corlățean are aceeași părere cu domnul Vulpescu despre mine? Eu vă asigur că nu, pentru că domnul senator Corlățean mă cunoaște foarte bine și cred că, dacă s-ar fi informat (n.r Vulpescu), ar fi fost mai reținut", ne-a declarat Cezar Preda."Este o retorică pe care nu o înțeleg și care cred că sigur îi face rău domnului Vulpescu. Să vorbești de oameni pe care nu-i cunoști este o mare greșeală! 

  • "Nu credeți că ar fi benefic pentru dâmbovițeni să ne sprijinim și să promovăm cultura din județul Dâmbovița? Eu cred că acesta ar fi un câștig și pentru domnia sa, ca parlamentar de Dâmbovița!"

Legătura mea cu managementul, și asta i-o spun direct domnului Vulpescu, eu sunt profesor de management, iar asta nu mi-o poate lua dânsul și asta nu mai e suprarealism, este realitate cruntă și crudă. Domnul Vulpescu ar trebui să le spună dâmbovițenilor cu ce se ocupă el, ce face pentru ei. Ar trebui să mă ajute și să-mi spună ce putem exporta ca și cultură dâmbovițeană în Franța, care sunt localitățile din județ care sunt înfrățite cu localități din Franța, cum putem promova actul cultural local în străinătate pentru că este foarte important acest lucru... Îi transmit acest mesaj, nu credeți că ar fi benefic pentru dâmbovițeni să ne sprijinim și să promovăm cultura din județul Dâmbovița? Eu cred că acesta ar fi un câștig și pentru domnia sa, ca parlamentar de Dâmbovița.

Dacă era așa de bun și a fost ministrul Culturii, de ce nu l-a pus șef la ICR și punea pe cine voia dânsul... De ce comentează faptul că a fost numit Cezar Preda care a făcut diplomație parlamentară 16 ani, care cunoaște Franța așa cum trebuie, să stai la Strasbourg atâta timp  sau la Paris. De ce crede domnia sa că, jignindu-mă pe mine, este mai liniștit și mai fericit în ceea ce privește viitorul culturii românești?"

Întrebat dacă bugetul anual al reprezentanței ICR de la Paris este suficient pentru desfășurarea activităților, Cezar Preda a precizat că nu și că este nevoie de o implicare mai mare pe acest subiect.

"E un buget foarte mic, bineînțeles că, la rectificare, și aici ar trebui să lupte domnul Vulpescu, pentru ca reprezentanțele din străinătate pentru a promova cultura românească să  aibă bugete cât mai aproape de nevoi. Cred că aici ar trebui să se implice domnul deputat".

  •  "Nu plec la Paris până nu discut cu președintele CJD și cu primarul Târgoviștei!"

 Cezar Preda spune că își va folosi toată experiența pentru a mișca lucrurile în direcția cea bună de promovare a culturii și că va ajuta, din acest punct de vedere, și județul Dâmbovița.

"În Dâmbovița este cultură de promovat și sunt lucruri de promovat în Franța foarte repede. Eu sunt hotărât să fac treabă și nu văd de ce trebuie să mă jignească unii cu care mai sunt și aliat la guvernare. 

Eu pentru Dâmbovița am un mare respect și-l voi avea toată viața și voi încerca să ajut județul acesta cât pot eu pe unde voi fi. Nu plec la Paris până nu discut cu președintele CJD și cu primarul Târgoviștei pe care îi respect și îi salut și să stabilim ce pot eu să fac pentru Dâmbovița la Paris pe cultură. Eu sunt un om de echipă, merg acolo să construiesc, nu mă duc să pictez!", a mai declarat Cezar Preda pentru db24news.ro.