Aderarea la Spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) sunt obiective foarte importante pentru România, spune senatorul social-democrat, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, care a discutat pe această temă, la începutul acestei luni, cu omologul său francez aflat în vizită oficială în România.

 

Demnitarul român susține că avem sprijinul Franței în acest sens.

"Franța este un susținător și este un bun câștigat pentru ambele obiective pe care le-ați menționat și care sunt foarte importante pentru statul român. Datorită Franței și Statelor Unite într-un efort de compromis între Europa și Statele Unite ale Americii cu privire la soluția de invitare a unor state candidate un echilibru între componenta europeană și cea latino-americană s-a reușit adresarea acestei invitații pentru un pachet de 6 state și România este prima. Informal, România este cel mai bine plasată pe linia negocierilor viitoare pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).  Franța este susținătoare și președintele comisiei de politică externă, apărare și forțe armate ale Senatului francez care este unul dintre seniorii politicii externe franceze și care a venit la București a fost unul dintre cei cu care noi am lucrat și care a fost susținător și pentru acest obiectiv și pentru Schengen. Dealtfel, la această întâlnire la care am fost am discutat foarte detaliat legat de Spațiul Schengen", spune social-democratul.

Fost ministru de Externe al României, Titus Corlățean, ne-a explicat și în ce măsură alegerile prezidențiale din Franța vor influența acest sprijin pentru România în îndeplinirea celor două obiective. 

"Este adevărat că șeful statului, cel care numește primul ministru în Franța, potrivit Constituției, are o poziție decisivă în modul în care este conturată politica externă franceză. Ne uităm cu atenție la ce se întâmplă, competiția s-ar putea să fie strânsă la turul doi, contează foarte mult nivelul de prezență activă  (...) În mod cert, cu președintele Macron vom avea predictibilitate în susținerea României pe anumite componente.  În cazul doamnei Le Pen, există niște nuanțe, așa încât noi ne dorim, fără să intervenim în politica externă a unui stat partener european și euroatlantic, predictibilitatea relației de parteneriat strategic pe care o avem cu Franța", a declarat demnitarul.

Emmanuel Macron s-a situat în frunte, în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze,  urmat de Marine Le Pen. Cei doi candidaţi se vor înfrunta în turul al doilea, pe 24 aprilie.