Social-democrații cer să se facă lumină în ceea ce înseamnă jaful de proporții astronomice făcut de fostul guvern condus de Florin Cîțu, în pandemie, privind achiziția dozelor de vaccin la prețuri și cantități supraestimate.

În luna mai 2021, Ministerul Sănătății, condus atunci de  USR, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023.

Pe subiect s-a exprimat foarte apăsat și senatorul social-democrat de Dâmbovița, Titus Corlățean, președinte executiv al organizației județene a PSD. Corlățean a criticat iresponsabilitatea foştilor guvernanţi, care au achiziţionat fără nicio analiză de nevoi milioane de doze, în contextul în care acestea nu sunt folosite, iar sumele aferente, în valoare de milioane de euro, sunt suportate de la bugetul de stat.

  • Cea mai jalnică argumentație pe care am văzut-o vreodată pentru o achiziție importantă!

"În primul rând, o astfel de achiziție printr-un memorandum, cu cea mai jalnică argumentație pe care am văzut-o vreodată pentru o achiziție importantă, citez argumentația care explica de ce prețul de achiziție uriaș, de aproape 20 de euro pe doză, pentru a "menține la cald capacitatea de producție europeană"! E o bătaie de joc la adresa inteligenței umane. O astfel de achiziție printr-un memorandum fără un fundament, fără o evaluare, practic, tu guvernul anterior și ministrul Sănătății spui că, în 2022, 2023 vor fi zeci de milioane de vaccinuri care se vor face în România la astfel de preț, aproape 800 de milioane de euro. Nu are fundamentare, nu are informarea măcar a Parlamentului", a declarat Titus Corlățean, luni seară, la postul de televiziune Antena 3. 

  • Sunt chestiuni de natură penală aici! 

"Unde este jocul făcut acolo, și trebuie să o spun, cât sunt eu de european, este că oamenii ăștia s-au bazat pe faptul că, făcând un contract cu Comisia Europeană, le trece așa frumos, o mermelesc, mai pe românește. Sunt chestiuni de natură penală aici și, dacă există vreu interes din partea instituțiilor statului, înțeleg că s-a deschis un dosar in rem, că așa se procedează, totuși ar trebui luați la bani mărunți cei care au angajat sume de bani ferm din partea statului, într-un moment în care economia României și partea socială ar fi avut nevoie de astfel de resurse. Mai ales că, în 2021, era deja predictibil faptul că va exista o imunizare mai largă, fie pe cale naturală, fie prin vaccinul acesta mai mult sau mai puțin de succes, așa încât nu exista o necesitate reală de achiziție a dozelor acestea uriașe  și la prețul acesta supraestimat", a concluzionat liderul social-democrat.

 

Președintele  PSD Marcel Ciolacu a declarat că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români și a acuzat fostul Guvern că a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro. Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.