Senatul României a ratificat, marți, în calitate de for decizional, acordul privind ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova. Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova a fost semnat de către prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, și prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, la 11 februarie 2022, la Chișinău.

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean, a explicat de la tribuna Parlamentului că acordul  reprezintă un instrument principal prin intermediul căruia România va acorda, pe perioada următorilor șapte ani, sprijin Republicii Moldova în eforturile care vizează dezvoltarea durabilă și avansarea pe calea reformelor și integrării în Uniunea Europeană.

  • Sper sincer ca unii dintre decidenții de la Chișinău să înțeleagă pe deplin și să-și și asume public acest lucru important!

"Acest acord este un tratat internațional bilateral extrem de important, mai ales în actualul context,  și vine ca o formă firească de continuitate, de sprijin din partea României pentru Republica Moldova. Noi funcționăm oficial în baza unui parteneriat strategic bilateral pentru integrare europeană cu Republica Moldova, în realitate funcționăm în baza unui fundament comun de identitate națională, lingvistică, religioasă, culturală. Sper sincer ca unii dintre decidenții de la Chișinău să înțeleagă pe deplin și să-și și asume public acest lucru important. Acest al doilea acord vine în continuarea unui acord precedent încheiat în 2010 și care a avut o valabilitate de 10 ani. De asemenea, privea un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro. După un început mai dificil 2010, 2011, 2012, în 2013, 2014 și 2015 în special s-au pusla punct mecanismele și cooperarea a fost mult mai bună, s-au finanțat lucruri importante în Republica Moldova: peste 1000 de grădinițe, instituții școlare, reabilitare, modernizare sau grădinițe noi, au fost investiții importante în ceea ce privește punerea în practică a proiectului privind gazoductul Iași- Chișinău, proiecte de interconectare energetică ș.a.m.d.", a precizat senatorul. "Acel acord, însă, nu a consumat tot bugetul alocat și vreau să semnalez faptul ca Guvernul să acționeze de așa natură, cu o formulă de cooperare funcțională, astfel încât cele 100 de milioane de euro să fie realmente utilizate în proiectele care au fost definite în noul acord", a  spus acesta.

 

  • Efortul pe care statul român îl face trebuie să ajungă în profunzimea țesutului social din Republica Moldova!

În baza proiectelor finanțate prin Acord, România va participa la consolidarea rezilienței Republicii Moldova în sectoare esențiale pentru societate precum sectorul energetic, transport și infrastructură de transport, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice și infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și patrimoniu, cercetare, turism, competitivitate și industrie.

"Încurajez Guvernul să fructifice mijloacele mass-media, dar și colaborarea cu Guvernul de la Chișinău pentru o prezentare corectă, publică, fără obstacole așa cum a fost cazul, din rațiuni de natură politică internă de la Chișinău pentru a prezenta efortul pe care statul român îl face pentru ca acest lucru să ajungă în profunzimea țesutului social din Republica Moldova", a mai subliniat demnitarul social-democrat.