Judecătorul constituţional Marian Enache a fost ales în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a României. Enache, numit în funcţia de judecător CCR în 2016, cu sprijinul PSD, îi succede lui Valer Dorneanu şi va conduce CCR pentru următorii trei ani.

 

 

Deputatul social-democrat de Dâmbovița, Radu Popa, a făcut un comentariu apreciativ pe marginea alegerii președintelui CCR.

L-am cunoscut in 2013, pe vremea când eram liderul grupului PPDD și aveam 43 de deputați. În baza acestui algoritm, partidul trebuia să primească un membru in comisia parlamentară de modificare a Constituției și eu îl propusesem pe Daniel Fenechiu, actualul senator PNL, un avocat foarte apreciat de colegii săi din Baroul București.
După o ședință in biroul lui Zgonea și o manufactură marca Hrebenciuc, ppdd pierde locul alocat. Atunci, văzând ce oameni pusese Hrebe pe noua listă, în plenul camerelor reunite ale Parlamentului m-am dus la microfon și l-am propus pe prof. Marian Enache. Era deputat UNPR și singurul profesor veritabil de drept constituțional din toată Coalitia de atunci. Propunerea mea a generat stupoare! Prof. Enache însuși a rămas surprins, noi doi nu ne cunoșteam si nu discutasem în prealabil despre intenția mea. Domnia sa nu era ceea ce se numește “vedetă politică” și nici nu cred că asta își dorea, nu socializa ușor-era diferență mare între temele sale de discuție și cele ale echipei Zgonea/Hrebe-avea preocupări universitare și o detașare ușor autoimpusă față de asocierile de grup. Pe scurt, era inacceptabil pentru echipa lui Hrebenciuc. Cum era previzibil, propunerea mea a picat în plenul Parlamentului, dar din ziua aceea între noi s-a înfiripat o relație civilizată din care eu am avut multe de învățat.
Astăzi, sunt bucuros să aflu că prof. Enache a devenit președintele CCR prin votul unanim al colegilor săi din Curte.
Într-o vreme în care criteriile de selecție sunt neclare și când România respiră mai mult prin eforturile unor oameni prea puțin respectați pentru asta, alegerea unui președinte competent la Curtea Constituțională e un demers sanitar, a scris deputatul PSD, Radu Popa, pe pagina de facebook.