PSD a inițiat procedurile de simplificare a adopțiilor, în contextul în care, în ciuda pașilor legislativi făcuți în ultimii ani, încă există destule bariere birocratice care împiedică familiile să adopte copii.

La inițiativa ministrului PSD al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, se va realiza, pentru prima dată după 1990, o centralizare la nivel național, referitoare la copiii aflați în situații de risc și la familiile vulnerabile.

În paralel, vor fi simplificate procedurile de adopție, prin introducerea prevederii ca familiile și instituțiile din domeniul protecției copilului și al adopției să aibă acces la un sistem informatic național, care va cuprinde toți copiii aflați în situații de risc. De asemenea, lucrătorii sociali din toate județele țării vor completa în timp real această bază de date, care reprezintă dosarul electronic al copilului aflat în situație de risc: prevenire, protecție specială, adopție și monitorizare post adopție.

Contractul în vederea implementării acestui sistem informatic național a fost semnat de ministrul PSD al Familiei și urmează să fie operațional în cel mai scurt timp. În vederea realizării simplificării adopției, după întocmirea bazei naționale de date despre copiii cu probleme, va fi elaborat un act normativ care să prevină separarea copilului de familiei.

Măsurile luate au ca principal scop normalizarea adopțiilor din România, astfel încât miile de familii care sunt în astfel de situații să își poată împlini visul de a putea adopta copii.

Anul trecut, 388 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, potrivit  Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.