În perioada 4-5 septembrie, la Praga, are loc conferința interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) și Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC). 

Prezent la eveniment, președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean, a reiterat, în intervenția sa, faptul că România va continua să sprijine Ucraina în eforturile acesteia de a face față agresiunii militare a Rusiei.

 

”Țara mea, România, a sprijinit puternic și necondiționat încă de la început Ucraina. Încă din martie 2014, la nivelul Uniunii Europene am condamnat Rusia pentru anexarea ilegală a Crimeei la propunerea mea de la acel moment. Vom continua să sprijinim ferm Ucraina de asemenea în procesul de reconstrucție și salutăm setul de principii adoptat care implică totodată, în acest proces de reconstrucție, reformele, întărirea statului de drept, lupta anticorupție (...)”, a declarat Titus Corlățean.

Mai mult decât atât, demnitarul român a ținut atragă atenția asupra situaţiei etnicilor români din statul vecin, pe care, reamintește liderul social-democrat, până acum chiar statul ucrainean i-a tratat profund incorect. 

”Trebuie să subliniez un lucru pe care nu l-am menționat anterior, pentru că prioritar a fost să susținem Ucraina în procesul de rezistență și să câștige în fața Rusiei. Dar, sunt obligat să anunț public acum că, la momentul potrivit, suntem nevoiți să ne uităm și la respectarea criteriilor politice, respectiv prezervarea identităţii minorităţilor naţionale conform standardelor europene, (n.r. Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale),  în special pentru etnicii români. Nu am menționat acest lucru până acum, dar ce s-a întâmplat în ultimele luni, săptămâni ne arată că lucrurile nu se îndreaptă în direcția bună. Încurajez colegii ucraineni să evite greșelile” , a transmis Corlățean.

 

Titus Corlățean este inițiatorul moțiunii pentru rezoluție pe tema înrăutățirii accesului minorităților naționale din Ucraina la educație în limba maternă, demers care a beneficiat, anul trecut, de sprijinul unor membri ai Delegației Parlamentului României la APCE, precum și de suportul unor membri ai Adunării din Elveția, Franța, Germania, Olanda, Italia, Spania, Letonia, Ungaria, Serbia, Albania și San Marino aparținând tuturor celor cinci grupuri politice ale APCE.