Explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale începe să se resimtă în buzunarele românilor și numai pe măsură ce ne apropiem de anotimpul rece. Măsurile pentru diminuarea șocului prețurilor  se lasă așteptate,  în timp ce politicienii se feresc să abordeze frontal subiectul, iar alții vorbesc timid despre soluții  pe paginile de socializare.

 
Deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, vorbește despre soluții care ar ține sub control prețurile, pe Facebook.
 
 
”Am vorbit  despre o soluție pentru scăderea prețurilor la energie. Nu e singura. Dar e una dintre putinele soluții corecte:
Pentru a diminua deficitul de energie electrică constatat de către furnizorii clienților finali și de către operatorii de rețea, se propune crearea unei platforme de tranzacționare la termen, pe care să se încheie contracte pe 5 ani între producători și furnizori care deservesc un număr minim de clienți casnici (de ex.100.000) și acoperă un consum de energie de minim ( ex. 500.000 MWh). Crearea acestei platforme nu necesită modificări legislative, poate fi dezvoltată de oricare dintre cei 2 operatori comerciali și operaționalizată în acest an.
Cred că această măsură ar reduce presiunea de preț de pe piețele spot.
În plus, măsura oferă predictibilitate atât furnizorilor, operatorilor de rețea cât și producătorilor care își asigură resurse financiare pentru demararea/continuarea investițiilor în capacități de producție.
Totodată, contractele pe termen lung asigură stabilitate financiară și pot constitui forme de garantare în atragerea de fonduri pentru realizarea de noi investiții și garantează o rată rezonabilă a rentabilității capitalului investit”, spune parlamentarul.