Președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean, s-a întâlnit, luni, 3 octombrie, cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty, în cadrul unei întrevederi comune a președinților comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cele două camere ale Parlamentului.

Subiectele abordate în cadrul dialogului au fost legate de colaborarea româno-britanică post-Brexit în plan politic, economic și militar, în cadrul NATO, precum și teme de actualitate aflate pe ordinea de zi a agendei europene. De asemenea, au fost discutate și drepturile cetățenilor români rezidenți în Regatul Unit și procesul de negociere al Acordului post Brexit între UE și Marea Britanie.


Demnitarii români au prezentat sincere condoleanțe pentru decesul Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, care va rămâne totdeauna recunoscută drept una dintre cele mai remarcabile personalități ale lumii, care și-a dedicat viața țării și poporului său, precum și asigurării păcii și stabilității globale, se arată într-un comunicat al Senatului.

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlățean, a arătat interesul pentru dezvoltarea și diversificarea Parteneriatului Strategic bilateral având în vedere realitățile post-Brexit, subliniind scopurile și aspirațiile noastre comune și evoluțiile internaționale actuale. În acest sens, demnitarul și-a exprimat îngrijorarea față de ultimele acțiuni ale Rusiei, România condamnând în termenii cei mai puternici așa-numitele referendumuri desfășurate în regiunile ocupate ale Ucrainei, ca fiind ilegale, ilegitime și o încălcare gravă a dreptului internațional. Corlățean a făcut apel la partea britanică să continue să sprijine, în același spirit al dreptului internațional și al valorilor europene democratice, integritatea teritorială a Republicii Moldova și a Georgiei,  state care, la rândul lor, ar putea cădea victime agresiunii ruse.

La întrevedere a fost prezent și ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, E.S. Andrew Noble.