Coaliția de guvernare nu a luat încă o decizie privind procentul cu care vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie 2023.

În timp ce PSD vrea bani mai mulţi pentru cei cu venituri mici, PNL vrea o creştere cu 15% a tuturor pensiilor, fără ajutoare pentru cei cu venituri mici. În coaliție, s-a agreat de principiu creșterea de minim 10%. Social-democrații cer o creștere diferențiată.

”Suma este aceeași, 16 miliarde și în varianta liberală și în varianta social-democrată. Unde diferă viziunile, este firesc pentru noi, ca social-democrați, să privim la necesitatea unei distincții în funcție de nivelul pensiei și al veniturilor. Nu suntem de acord să mărim cu aceeași cotă toate pensiile pentru că sunt unele foarte mari. Mărim punctul de pensie, dar restul până la 16 miliarde să meargă în pachete sociale pentru categoriile vulnerabile. Acordăm o prioritate celor care cu adevărat au nevoie”, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, senatorul social-democrat Titus Corlățean.

În ceea ce privește problemele uriașe din zona de energie, senatorul PSD spune că formațiunea din care face parte susține reglementarea prețului.

”Este nevoie, în perioadă de criză, de o reglementare a pieței, plafonarea. Compensarea nu era ok. Până în noiembrie 2019, a existat o ordonanță de urgență care plafona în România pe timp de trei ani prețurile la energie. Guvernul Orban a fost cel care a eliminat și treaba asta și taxele companiilor din energie pe marele profit pe care îl obțin. Toată lumea așteaptă soluția în zona de energie și, în funcție de ce se decide acolo, se știe câți bani rămân pentru pensii. Noi nu întâmplător vorbim despre faptul că e nevoie de o diferențiere. Trebuie să intervenim acolo unde este cu adevărat nevoie”, a mai explicat demnitarul.