Un discurs cu încărcătură istorică, politică și emoțională a fost ținut luni, în plen, de către senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, în cadrul ședinței solemne a Parlamentului consacrată sărbătoririi Zilei Naționale a României.
- ”România este și trebuie să rămână în continuare patria comună și o Mamă bună pentru toți copiii săi care se nasc aici, indiferent de limba pe care o vorbesc, de etnia de care aparțin și acest lucru trebuie spus în permanență!”
Corlățean a vorbit în numele grupului PSD din Senat și Camera Deputaților, discursul său fiind aplaudat de audiență.
”Am văzut în ultimii ani, luni și chiar săptămâni și poate vom înțelege de această dată ceva mai bine, de ce, în principal din rațiuni externe, a fost nevoie să marcăm în România, prin lege adoptată de parlament, simbolistica zilei de 4 iunie, ca Zi a Tratatului de pace de la Trianon (n.r. lege al cărei inițiator este senatorul Titus Corlățean). Nu împotriva sensibilității concetățenilor noștri maghiari pe care îi respectăm chiar și atunci când avem opinii politice divergente cu unii din liderii politici care îi reprezintă, dar ei fac parte din efortul acestei țări de construire a unei națiuni moderne și a unei Românii contemporane cu adevărat moderne. Nu împotriva sensibilităților lor, ci pentru faptul că au existat și vor exista în continuare tentații provocatoare politic din partea unor actori politici din afara României. Și nu aveam dreptul, noi, ca stat, prin instituția Parlamentului, să tăcem și am făcut bine că am adoptat această lege”, a punctat demnitarul.
- ”Să nu uităm să promovăm în continuare, poate mai eficace, drepturile cetățenilor români care trăiesc în alte colțuri ale lumii!”
”Ce avem de făcut? În esență, trebuie să consolidăm această moștenire extraordinară, de ordin istoric, să construim un stat care este unul european și euroatlantic cu un fundament național însă, care să fie politic, economic, social, cultural, o patrie exemplară pentru toți cetățenii săi, o țară care să fie cu adevărat respectată de ceilalți actori internaționali, care să conteze în jocul internațional și care să nu uite soarta conanționalilor noștri care trăiesc în vecinătate, întotdeauna cu demersuri care respectă regulile dreptului internațional, dar care să promoveze prezervarea identității naționale în statele în care trăiesc astăzi, în timp de pace sau de război. Să nu uităm să promovăm în continuare, poate mai eficace drepturile cetățenilor români care trăiesc în alte colțuri ale lumii, drepturile lor și ale familiilor lor formate dintr-un tată, o mamă, pentru că suntem creștini și nu neomarxiști, și copiii cu care Dumnezeu i-a binecuvântat pe acești părinți. Și, să nu uităm un lucru: misiunea noastră nu este împlinită fără frații și surorile noastre din Basarabia”, a mai spus senatorul.