Vicepreședintele Senatului, Virgil Guran, președintele PNL Dâmbovița, cere răzbunare după votul Austriei prin care a blocat accesul României la Schengen. 

Rep: Cum comentați decizia luată, astăzi, în Consiliul JAI, referitor la blocarea accesului României în Schengen?

V. Guran: ”N-a fost o ratare a obiectivului, ci o rea voință a Austriei care, cred că din interese interne a luat această decizie ca să dea bine politic la ei. Este rea voință din partea lor și nu este fundamentat deloc. Cred că ar trebui să reacționăm și să ne comportăm cu ei exact cum s-au comportat și ei cu noi. Suntem o națiune importantă, puternică, pe  drumul democrației foarte bine fundamentat etc. Și faptul că celelalte țări ne-au susținut numai Austria nu spune foarte clar că a avut interese din astea mărunte ale unor politicieni de la ei. 

Rep: La ce fel de reacții vă referiți concret?

V. Guran: Începând de la interesele Austriei în Uniunea Europeană și noi trebuie să ne opunem foarte clar și să le arătăm că putem și noi să venim să ne opunem la anumite lucruri neargumentat, nefundamentat, cu alte cuvinte, așa cum se face în politică, în diplomație, trebuie să le arătăm că nu sunt ei nu știu ce vedete și nu au un statut privilegiat și noi nu. Suntem egali, suntem o țară mai mare decât ei, suntem o țară care are potențial mai mare decât Austria, ei au interese economice mari la noi, companiile lor au fost foarte bine primite și au activitate cu profituri deosebite, așa că ar trebui să ne respecte pentru  aceste lucruri.

Rep: Din punct de vedere politic, s-a făcut tot ce trebuia?

V. Guran: S-au făcut toate diligențele necesare, ce să facem, să mergem să ne căciulim, să stăm în genunchi în fața lor? Nu, avem de realizat niște obiective, politicienii noștri au mers, au negociat. Culmea este că, până acum vreo două săptămâni, nici nu era vreo discuție de genul acesta, discutam cu Olanda să vedem ce se întâmplă, iar Olanda a precizat că nu e un vot împotriva României, ci aveau cu Bulgaria. Austria a apărut așa pe turnantă și adevărul va ieși la suprafață, vom vedea că au fost niște interese de-ale lor, interne, fără nicio legătură cu Uniunea Europeană, cu spațiul Schengen. Cu România doar poate interese economice să fi avut și poate n-au fost satisfăcuți de răspunsurile noastre.

Rep: Care sunt consecințele pentru România în urma acestui vot?

V. Guran: Nu este covârșitor important pentru o țară acest lucru. Consecințe? Părerea mea este că Austria își va reveni după ce trec alegerile lor interne. Probabil, va avea și Austria niște probleme în anumite circumstanțe unde se votează anumite lucruri în interesul Austriei, și cu Bulgaria și cu noi. Cred că își vor reveni și vor veni poate chiar ei cu propunerea să fim integrați în spațiul Schengen, dar cred că după ce trec alegerile la ei.

Rep: Când se va putea relua acest subiect?

V. Guran: Uniunea Europeană nu este un Bau bau, depinde cum stăm în picioare și noi și alții. Se poate  discuta și peste 2 săptămâni dacă se hotărăște lucrul acesta. Acolo se poate hotărî în Consiliul JAI să se întâlnească și să discute din nou acest lucru.

Rep: Deci, practic, subiectul poate fi reluat oricând, dacă există voință politică?

V. Guran: Bineînțeles. Dar, până Austria nu-și rezolvă niște interese interne, nu va ceda. Dar, șantajul acesta nu mai poate să țină cu România! Sunt convins că și noi, clasa politică, vom reacționa foarte ferm și nu cred că le va fi chiar așa ușor austriecilor. Nu mai suntem o țară de mâna a doua, așa că trebuie să ne accepte cum îi acceptăm și noi pe ei, că n-or fi ei o națiune superioară și noi nu. Din toate punctele de vedere sunt egali cu celelalte țări europene.

Rep: Marcel Ciolacu a declarat că dreapta europeană ar trebui să-și asume această situație. Cum comentați?

V. Guran: Austria trebuie să-și asume, n-are nicio legătură dreapta europeană. Marcel Ciolacu vrea ca, de fiecare dată, să scoată în evidență că stânga este bună. Dacă erau buni, intram în Schengen când conduceau ei. Acum, măcar am ajuns foarte aproape și oricum o să ne integrăm. Dacă vom intra în iunie, mai are să spună că, după ce va fi el premier, în 24 de ore a rezolvat el problema.

Rep: Președintele Iohannis a făcut tot ce a ținut de el pentru a bifa acest obiectiv?

V. Guran: Sigur că a făcut, era chiar și o țintă pentru el, că se apropie de sfârșitul mandatului, și era o țintă să rămână în istorie. Sunt convins că toți politicienii au făcut tot ceea ce au putut, deci nu putem acuza clasa politică. Putem acuza doar comportamentul celor din Austria și, în mod special, al politicienilor de acolo.