Senatorul Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a declarat că ceea ce s-a întâmplat în cazul eșecului  privind aderarea României la Schengen trebuie să fie începutul unei maturizări necesare a clasei politice românești și a României în ansamblu.

Oficialul a mai spus că Austria se regăsește într-o situație jenantă în acest moment, din care capitalizează politic, însă, pe de altă parte,  în special Klaus Iohannis poartă vina votului negativ în Consiliul JAI, pentru incapacitatea de a promova interesele României în UE.

 

”Astăzi, s-a văzut ineficacitatea acțiunii statului român și a unor decidenți foarte înalți și am să mă duc până la capăt. Acest lucru demonstrează o chestiune foarte serioasă care s-a acumulat în ani de zile. S-a întâmplat un lucru în România, treptat, oameni care aveau capacitatea de guvernare și politică de a ducă interesele statului român acolo unde trebuie și obiectivele atinse, au început să dispară. Orice țară serioasă trebuie să aibă o elită politică și administrativă, dar la noi a început să dispară treptat. De multe ori, în numele unor cruciade anticorupție sau ce vreți dvs. S-a ajuns să plutim în anii aceștia și între oameni de bună credință care știau să gestioneze, alții de bună credință, dar care nu-și găseau locul și între mediocrii. Problema de fond a statului român se referă la acest lucru. Suntem în al 12-lea ceas și ar trebui să fie un moment al adevărului în care trebuie să reașezăm lucrurile pe bază de știință de guvernare și de a promova cu adevărat interesele statului român. Din punctul meu de vedere, și o spun foarte tranșant și cu argumente: astăzi, ni s-a confirmat încă o dată ceea ce eu știam de mai mulți ani și anume că România NU are președinte!” 

Senatorul PSD a mai spus că Austria se află "într-o situație jenantă din punctul de vedere al proiectului european și al solidarității europene" și că toate argumentele aduse împotriva României sunt mincinoase și decredibilizează Executivul de la Viena.

”Astăzi, s-a întâmplat ceva ce nu se întâmplă de obicei în astfel de consilii: atunci când două părți au poziții contradictorii (...) în mod normal, între parteneri europeni, repoziționările te ajută ca, în interior, să începi să scazi și să ajungi la un compromis rezonabil și pentru unii și pentru alții! Așa se întâmplă de fiecare dată, dar astăzi, nu s-a întâmplat așa! Acest lucru mie mi-a demonstrat faptul că a fost de fapt mult mai mult și mult mai serios decât simplul interes electoral al acestui leadership imoral. Faptul că au fost inflexibili total la orice fel de soluție de compromis, mie îmi spune că a fost mult mai mult. Și aici e o problemă a sistemului român, noi știam că Austria este un cap de pod al intereselor rusești pe economic, politic, strategic ș.a.m.d. Când pleci la o astfel de bătălie, acela care duce bătălia, în speță la București, trebuie să aibă profilul celui cu care se luptă. Eu nu cred că profilul nu a fost știut, dar dacă a fost știut n-a fost folosit, pentru că profilul cancelarului trebuia să fie știut, unde sunt punctele puternice și unde sunt vulnerabilitățile. Există posibilitatea ca instituțiile statului român să-și fi făcut temele, dar acel tip de informații care se duc centralizat foarte sus n-au fost folosite. Era o vulnerabilitate bine cântărită de decidentul suprem în statul român. Problema trebuia gestionată politic la cel mai înalt nivel între oameni în care se spun lucruri pe care nu le spui public știind chestiuni, având argumente și spunând că de aici înainte nu va mai funcționa ceea ce ne cer suplimentar. Din punctul meu de vedere, OMV-ul nu avea ce căuta la Cotroceni, nu avea de ce să fie primit”, a explicat demnitarul.

Acesta a evidențiat eșecul gestionării jocului politic de către președintele Iohannis arătând că a avut o capacitate limitată de acțiune, lucru  demonstrat în toți acești ani pe temele serioase. Corlățean a subliniat că riscul votului negativ este reluarea ciclurilor de inspecții pentru România. 

Dacă, la nivelul cel mai înalt a existat informația și cred că a existat oferită de oameni bine pregătiți că e o problemă majoră cu influență rusă, acest pas nu trebuia făcut și să nu se ajungă la vot.  Pentru că, pe de o parte, această chestiune așa cum s-a făcut astăzi, a oferit un uriaș serviciu partidului de dreapta de guvernământ din Austria. Lucrurile trebuiau discutate politic foarte clar și nu bătută moneda pe partea tehnică, pentru că aceea era problema”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Sinteza Zilei la postul de televiziune Antena 3 CNN.