Președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean, susține că, dacă se lucrează profesionist și cu coordonare instituțională corectă și legală, obiectivul de aderare a României la spațiul Schengen poate fi atins.

Demnitarul a subliniat, în cadrul unei intervenții la un post național de televiziune, că a fost o greșeală a decidenților politici de a ignora Parlamentul pe acest obiectiv foarte important, arătând că există un cadru legal  în domeniul colaborării între guvern și parlament în domeniul afacerilor europene.

Corlățean a vorbit despre o serie de aspecte criticabile serioase, obiective, referitoare la cercul restrâns de decidenți de la București, care au gestionat acțiunea românească și mandatul național, referindu-se  în primul rând la Președintele României.

”Nu au fost oferite elemente de mandat parlamentului... înainte de consiliile ministeriale, măcar la teme importante, să se discute cu comisiile competente și ar fi aflat că un mandat nu trebuie să fie niciodată rigid”, a declarat Corlățean.

Acesta a arătat că ar trebui să profităm de această perioadă de timp pe un plan ce trebuie discutat foarte serios instituțional.

  • Președintele a ignorat legea, ocolind Parlamentul!

”Să fie o consultarea corectă, legală cu parlamentul pentru a pune la punct un plan de acțiune serios în care ambele părți, și Guvernul și Parlamentul să ne facem treaba în plan bilateral și multilateral pentru a susține cauza corectă, legitimă a aderării la spațiul Schengen. Dar, dacă mandatul se duce doar la președintele României cum am înțeles că s-a dus, și doar domnia sa în știință sau neștiință dă aprobări și se evită parlamentul, asta este o chestiune care încalcă legea din România”, a spus acesta.

 

”Instituțional, n-a fost în regulă că Parlamentul a fost ocolit, ar fi fost benefic într-o discuție cu cei care știu această meserie și care ar fi putut avea o contribuție constructivă în modalitățile strategice și de fond de promovare a mandatului României”, a subliniat demnitarul.

”Pe termen  mediu și lung, lucrând profesionist, cu oameni care știu contactele externe și mai știu și limbi străine, se pot face mult mai multe lucruri serioase și se poate atinge acest obiectiv”, a  mai reliefat Titus Corlățean.