Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a avut marți, 13 decembrie a.c., două întâlniri, cu ocazia participării, în această săptămână, la reuniunile de comisii ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Paris.
În contextul situației tensionate generate de blocarea de către Austria a aderării României la spațiul Schengen, senatorul Titus Corlățean a avut o întrevedere cu Reinhold Lopatka, președintele Subcomisiei pentru afaceri europene, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Național al Austriei și șeful Delegației austriece la APCE. În urma discuțiilor, a fost convenită avansarea unei agende de cooperare și contacte bilaterale la nivelul comisiilor de politică externă/afaceri europene din legislativele celor două țări pentru începutul anului viitor, având ca obiectiv depășirea blocajului nejustificat determinat de poziția nefundamentată a guvernului de dreapta de la Viena, care a împiedicat pentru moment aderarea României la spațiul Schengen.
- ”Guvernul de dreapta austriac s-a folosit de România pentru a pune presiune pe Comisia Europeană”!
”Pentru că ne cunoaștem de ani de zile, discuția între noi a fost foarte deschisă, directă, onestă, în cadrul căreia i-am transmis demnitarului austriac ceea ce era util să audă. Am discutat și despre cele 5 exigențe pe care guvernul de dreapta de la Viena le-a prezentat acum pe tema limitării imigrației ilegale. Evident că nici una nu are legătură cu România...Guvernul de dreapta austriac s-a folosit de România pentru a pune presiune pe Comisia Europeană. Știți deja ce gândesc eu despre acest fel imoral de a face politică...Discuția cu R. Lopatka a fost însă sinceră și corectă. Ne-am pus de acord să lucrăm împreună în perioada următoare, pentru a întreprinde o vizită oficială la Viena, posibil în ianuarie, împreună cu Comisia de politică externă a Senatului, pe care o conduc și pentru a face ceea ce trebuie făcut acolo, respectiv pentru a ajuta la rezolvarea obiectivului urmărit de România. Așa cum am învățat eu că trebuie făcut”, a declarat Corlățean.
- ”Susținere politică și publică ungară clară pentru aderarea României la Spațiul Schengen”!
De asemenea, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a avut o scurtă întrevedere cu Zsolt Németh, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului ungar, care deține în același timp și funcțiile de președinte al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație și șeful Delegației ungare la APCE. În cadrul discuțiilor, oficialul ungar a reiterat sprijinul ferm al autorităților de la Budapesta pentru îndeplinirea obiectivului legitim al României de a fi cât mai curând parte a spațiului Schengen.
”Suntem amici pe cele pe care putem fi amici, ne luptăm în celelalte (româno- maghiare), pe care le cunoașteți. Nu am rămas dator niciodată.
Cu Zsolt discuția a fost scurtă și la obiect. Susținere ungară politică și publică clară pentru aderarea României la Spațiul Schengen. S-ar putea să lucrăm unele chestiuni și direct pe relația cu...fostul Imperiu”, a spus demnitarul român.
”P.S. Aștept cu mare interes ca decidenții din Executivul român, care gestionează dosarul Schengen, să ne facă o vizită la Parlament, așa cum scrie la lege. Le va fi util, sunt convins”, a transmis Titus Corlățean.