USR, formațiune aflată în ultimul timp în scădere, potrivit unor sondaje, încearcă timid să se resusciteze, înainte de 2024, anul cu cele mai multe runde de alegeri (locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale).

     Reprezentanții filialei județene Dâmbovița au ieșit la rampă luând partea românilor și arătând că ”actuala guvernare PSD-PNL, pe care o putem numi pe bună dreptate Guvernarea Scumpirilor sau guvernarea Ciolacu – Iohannis îi sărăcește pe oameni și pune în pericol viitorul economiei”.
 
    Deputatul Daniel Blaga, președintele USR Dâmbovița, a vorbit joi, 9 februarie, într-o conferință de presă, despre ”inflația record, cea mai mare din Europa, 16%”  și, cum îi stă bine unui partid de opoziție, deplânge ”românii care  traversează o perioadă dificilă”.
 
  ”Guvernul scumpirilor PSD PNL este un guvern care susține inflația, sperând astfel să-și poată finanța cheltuielile, să-și poată acoperi gaura de la buget. Prețurile la alimentele de bază, facturile la utilități și ratele la bănci au luat-o razna. Ratele bănci aproape s-au dublat. De la 900 – 1200 de lei au ajuns aproximativ 2000 -2500 de lei. Dacă vorbim de alimentele de bază, laptele s-a scumpit cu 30%, zahărul cu 60%, pâinea cu 25%. În tot acest timp, puterea de cumpărare a românilor scade continuu. Dacă ne referim doar la pensionari, pensiile au crescut cu 12.5% în condițiile în care inflația a fost de 16%. Haideți să fim onești, majoritatea pensionarilor din România își cheltuie întreaga pensie pe hrană, medicamente și utilități. Iar la aceste produse inflația este de cel puțin 25%”, spune parlamentarul. El a punctat și subiectul pensiilor speciale. 
”Dacă ne uităm la cauze și cum abordează actualul guvern al scumpirilor PSD – PNL constatăm că bugetul pensiilor speciale este de 12 miliarde de lei, aproape cât bugetul pentru drumurile naționale din bugetul Ministerului Transporturilor. Mă refer la pensiile speciale pentru că se tot încearcă să se acrediteze ideea că pensiile speciale nu reprezintă o problemă. De curând BNR ne spunea ca ele reprezintă 0,85% din PIB și estimează că vor crește în 2-3 ani la aproximativ 1,5%. Acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă dar și insuportabilă, nesustenabilă”.
 
  Liderul USR dă asigurări că formațiunea din care face parte va lupta cu toate armele parlamentare disponibile pentru reducerea cheltuielilor statului și reducerea impozitării muncii.
 
     ”USR, alături de FD va continua să depună moțiuni împotriva miniștrilor actualului Guvern – și avem o listă lungă de clienți – Predoiu, Deca, Aurescu, Câciu. Și vom continua să contestăm la CCR proiectele legislative nocive pentru români. În 2022, am avut câștig de cauză în o treime din sesizările depuse”.
 
    USR a intrat la guvernare alături de PNL, condus atunci de Ludovic Orban (actual lider Forța Dreptei). Guvernarea s-a remarcat mai degrabă prin scandaluri cu partenerii de la PNL, lucru care nu a dus, totuși, la o foarte gravă erodare a popularității USR. Evoluția-surpriză a venit după ieșirea de la guvernare, când,  contrar „tradiției” ca un partid aflat în opoziție să crească prin critica adusă puterii, USR s-a aflat în ultimul an în cădere liberă. Abia pe finalul anului 2022, s-a observat o timidă creștere.