Spinoasa problemă legată de lucrările de dragare pe care ucrainenii le fac pe canalul Bâstroe rămâne o preocupare importantă și legitimă pentru opinia publică, în contextul în care acestea pun în pericol  ecosistemul Deltei Dunării.

       Reacția întârziată a președintelui României Klaus Iohannis, însă, mai important, răspunsurile pe subiect, au generat replici dure din partea unuia dintre cei mai bătăioși și fermi oameni politici, în special pe subiecte ce țin de interesele României, președintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean, prim-vicepreședintele PSD Dâmbovița. Dincolo de ieșirile din ce în ce mai dese și mai apăsate în mass-media în care a punctat logic și argumentat, Corlățean, unul dintre cei mai titrați diplomați de carieră, a ținut să dea o replică profesională  dureroasă președintelui Iohannis într-o postare pe pagina de facebook.
 
  • ”Lipsa de profesionalism, de coloană vertebrală și blatul extern ar trebui să fie înlocuite de demersuri externe POLITICE prin care să se ceară clar, net și nenegociabil autorităților ucrainene să stopeze imediat nenorocirea asta”!
 
  ”Ni se spune că "unii politicieni s-au inflamat"...Nu asta e problema! E parțial adevărat, unii se plimbă cu barca pentru a capitaliza politic subiectul. Problema reală e, însă, cunoscută de decidenții statului român și analizată corect de cei care fac profesia asta în politică externă românească de mulți ani. Autoritățile ucrainene profită de situația asta nenorocită de război, pentru a ne pune în fața faptului împlinit.
Ne spune foarte clar Andryi Ryjzhylo, șeful Portului Izmail, într-un interviu acordat unei televiziuni românești, că hărțile pe care le-a primit acum o săptămână de la administrația dunăreană ucraineană, care draghează la greu pe Canalul Bîstroe de mai mult timp, atestă că s-a săpat până la o adâncime de 7 metri, iar în unele zone chiar până la 8 metri!!!
Problema nu e de inflamare, domnule Președinte! Problemele sunt că războiul nu poate constitui un pretext pentru a accepta distrugerea Deltei Dunării, iar lipsa de profesionalism, de coloană vertebrală și blatul extern ar trebui să fie înlocuite de demersuri externe POLITICE prin care să se ceară clar, net și nenegociabil autorităților ucrainene să stopeze imediat nenorocirea asta, dar și să explice partenerilor externi despre ce este de fapt vorba și că istoria asta durează de 20 de ani! Și că statul român NU si-a schimbat poziția! Cel puțin, asta am învățat eu acum 29 de ani în Direcția Juridică și Tratate (faimosul DJT de altădată, echipa de negociere diplomatică a statului român...) din MAE, ca principiu de bază, să te bați cu toate mijloacele legale și legitime pe care le ai, pentru interesele fundamentale ale României.
Iar pentru "trompetiștii" de ocazie, fie ei și de la PNL, care fac referiri generalizatoare penibile la "putinisme" sau la "portavocile Moscovei" (spun generalizatoare, pentru că da, există și asemenea exemplare, pe care le cunoaștem și le izolăm), le-aș sugera să își țină sub control neștiința și să ia în serios măcar ceea ce spun ucrainenii înșiși, prin surse oficiale. Altfel, TOTI cei care puneți batista pe țambal acum și așteptați "clarificări" de la Kiev, în timp ce se sapă non-stop, veți fi direct responsabili pentru dezastrul Deltei Dunării și pierderile de teritorii românești prin erodarea malului românesc al brațului Chilia!”