Senatorul Titus Corlățean participă, în acest zile, la reuniunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care se întrunește în Palatul Păcii de la Haga joi, 2 și vineri, 3 martie 2023.

Palatul Păcii din Haga (amplasat într-un parc), ocupă un loc aparte în arhitectura oraşului, fiind considerat de cei care l-au văzut drept una dintre cele mai frumoase clădiri ale aşezării. Construcţia, ce a fost realizată în stil neogotic, între anii 1907 – 1913, adăposteşte printre altele şi Curtea Internaţională de Justiţie (principalul organism judecător al Organizaţiei Naţiunilor Unite). Palatul este un adevărat simbol al pacifismului, Haga fiind  supranumită şi „Oraşul Păcii”.

Reuniunea Comitetului permanent va fi precedată de un eveniment special intitulat „75 de ani de la Congresul de la Haga: multilateralismul în Europa la răscruce”, organizat în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe al Țărilor de Jos și Institutul Clingendael, care va avea loc joi, 2 martie, la ora 15.00.

Printre vorbitorii principali se numără Franc Weerwind, Ministrul Protecției Legale în Țările de Jos și Marija Pejčinovic Burić, Secretarul General al Consiliului Europei. 

Președintele PACE, Tiny Kox, va deschide ședința Comitetului permanent la ora 16.30, cu discursuri de bun venit din partea președintelui Senatului (Eerste Kamer) Jan Anthonie Bruijn și a vicepreședintelui Camerei Reprezentanților (Tweede Kamer) Tom van der Lee. 

Parlamentarii urmează să dezbată rapoarte privind solidaritatea europeană în contextul azilului și al protecției internaționale; traseele culturale ca platforme de dialog intercultural; promovarea educației și cercetării online peste granițele naționale; și abordări inovatoare ale sănătății și drepturilor sexuale și reproductive.

Va avea loc o dezbatere de actualitate pe tema „Sprijinirea Ucrainei la un an de la începutul războiului de agresiune pe scară largă al Federației Ruse: rolul Consiliului Europei”.

Vineri, 3 martie, la ora 9:00, pe #RoadToReykjavik (înaintea Summitului șefilor de stat și de guvern al Consiliului Europei care va avea loc în capitala Islandei în perioada 16-17 mai), participanții vor avea un schimb de opinii cu privire la viitorul Organizației cu Martin Eyjólfsson, Secretar de Stat Permanent, Ministerul Afacerilor Externe, Islanda; Leendert Verbeek, Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale; Bjørn Berge, secretar general adjunct al Consiliului Europei; și Jacobine Geel, președintele Institutului Olandez pentru Drepturile Omului. 

Întâlnirile de la Haga se vor încheia cu o masă rotundă cu tema „Rolul bărbaților și băieților în stoparea violenței bazate pe gen”, cu participarea în special a lui Pascalle Grotenhuis, ambasador, Drepturile femeii și egalitatea de gen, director pentru dezvoltare socială, Ministerul Afacerilor Externe. Afaceri ale Țărilor de Jos și alți experți invitați. 

”Voi avea și prilejul să promovez interesele României legate de aderarea la spațiul Schengen în discuțiile cu autoritățile olandeze”, a transmis demnitarul într-un mesaj pe facebook.