Parlamentul României a adoptat, astăzi, în ședință comună,  o declarație de susținere pentru Ucraina, în contextul împlinirii unui an de la începerea războiului.

Documentul a fost adoptat cu 285 de voturi ”pentru” și 5 voturi ”contra”.

În Declarație, România își exprimă sprijinul pentru Ucraina și susține faptul că țara noastră va continua să sprijine țara vecină.

Totodată, în document se cere Ucrainei să trateze cu ”atenție și celeritate” problema canalului Bâstroe și protejarea biodiversității Deltei Dunării.

”Ultimul paragraf al Declarației pe care am votat-o este scris de mâna mea, pentru că era necesar, este un  element de poziție constantă a statului român dincolo de suișurile și coborâșurile din ultimele zile. Când statul român are de afirmat un interes major trebuie să-l afirme nu irațional, nu urlând, ci cu demnitate și spunând partenerului pe care îl ajută că trebuie să respecte aceste sensibilități și interese majore ale statului român”, a declarat senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean, de la tribuna parlamentului.

 

El a făcut referiri și la dezbaterea efervescentă care a avut astăzi, în Parlament, în ședința comună ale celor două camere, pe subiect.

Acum mulți ani, în 1933, la Londra, mai mari sau mai mijlocii puteri s-au reunit într-o conferință istorică în care s-a adoptat textul unui Tratat internațional major pentru evoluția societății internaționale, Convenția de la Londra privind definirea agresiunii. A fost propunerea comună a ministrului Afacerilor străine al României, Nicolae Titulescu și a comisarului sovietic pentru relații internaționale, Maxim Livinov pentru a incrimina agresiunea internațională și de a defini ceea ce înseamnă agresiune. Acest tratat a stat la baza poziției Uniunii Europene în 3 martie 2014, după anexarea ilegală a Crimeei și a agresiunii din Donbas comisă de Federația Rusă împotriva Ucrainei  pentru a califica drept agresiune și a condamna Federația Rusă pentru agresiune. Tot ceea ce se întâmplă are o singură explicație, iar agresorul, potrivit dreptului internațional, trebuie sancționat. Declarația de astăzi a Parlamentului României este un act corect din punct de vedere al Dreptului internațional și un act de demnitate națională, cu menționarea celor două elemente pe care nu avem a le negocia cu partea ucraineană și pe care trebuie să le vedem puse în practică” , a mai declarat demnitarul.