România ar putea avea  probleme cu viitoarele plăți din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a treia tranșă fiind în pericol de a fi blocată, pentru că țara noastră  nu a îndeplinit, deocamdată, condiții cerute de Bruxelles. Ministrul investițiilor și proiectelor europene spune că e vorba de 79 de jaloane, cele mai multe referindu-se la reducerea cheltuielilor publice, iar cele mai mari probleme sunt legate de reforma pensiilor speciale.

Despre modul cum a fost negociat PNRR de către Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cîțu și ce soluții se vor găsi pentru corectarea situației a vorbit, la TVR, senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean. Acesta a criticat ferm și dur negocierea făcută de USR pe acest subiect și îi acuză de  ”aberații neomarxiste”.

  • Nu poți să pui în aceeași balanță ceea ce fac oamenii aceștia care ne garantează pacea și securitatea cu unii care dau din gură! Nu useriștii sunt cei care asigură securitatea națională în perioadă de război, Doamne ferește!” 

”Negocierea pe numite secțiuni și capitole ale PNRR a fost foarte proastă făcută de USR. Acel procent faimos de 9 și ceva din PIB care plafona creșterile de pensii în România 50, 75 de ani de acum înainte...adică, aruncăm în aer țara și nu poți să crești pensiile în general este o negociere foarte proastă! 

Noi, în România, n-am fost capabili să avem o dezbatere corectă, rațională, cu argumente pentru că lucrul acesta a fost mereu folosit, a învrăjbit categorii sociale, profesionale. Suntem de acord că trebuie corectate anumite chestiuni care au fost profund greșite, ieșirea la pensie la 47, 48 de ani este profund greșită. Să ai o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în funcție este greșit. Trebuie preluate, într-adevăr, principiile... ăștia sunt partenerii, au făcut o evaluare și trebuie introduse, acomodate în sistemul legislativ. Dar, nici căderea în extrema cealaltă, pentru că o spun și USR-iștilor care se uită, nu ei sunt cei care asigură securitatea națională în perioadă de război, Doamne ferește! Noi ne ducem dimineață, bine mersi, la serviciile noastre în pace, în liniște, suntem protejați pentru că niște oameni au încheiat, la un moment dat, statul a încheiat cu ei un fel de contract, în care li se spune că, dacă e nevoie, la un moment dat, cad în prima linie, nu mai aveți familie, vă bateți pentru pacea, securitatea României, pentru pacea în România, și noi, statul, la finalul vieții dumneavoastră, acordăm un fel de compensare. Nu poți să pui în aceeași balanță ceea ce fac oamenii aceștia care ne garantează pacea și securitatea cu unii care dau din gură!”

  • ”Trebuie să înțelegem că sunt anumite chestiuni în societate care sunt decisive pentru starea noastră de bine!”

”Pensiile militare NU sunt pensii speciale! Așa cum statele membre ale Alianței, aceste pensii nu sunt considerate pe sistemul acesta ca pentru toți ceilalți, trebuie să înțelegem că sunt anumite chestiuni în societate care sunt decisive pentru starea noastră de bine! Trebuie să fim atenți la lucrurile acestea, nu te poți juca! Și acum, cu războiul, poate înțelegem unii dintre noi mai bine că lucrurile acestea trebuie tratate cu mare atenție. Altele sunt problemele și impactul bugetar vine din alte părți, în zona magistraților. Impactul bugetar mare nu e la militari”.

  • ”Îi vedeți pe useriști cu arma la frontieră? Nu cred!”

”Eu cred că se va găsi o soluție. În clipa de față, este un efort politic de a avansa cu principiile care sunt Banca Mondială, Comisia Europeană, dar fără să cădem în extrema cealaltă, să aruncăm în aer un sistem de securitate națională pentru că, după aceea, să-i vedem pe USR-iști cu arma la frontieră? Nu cred!”, a concluzionat Titus Corlățean.