Guvernul a aprobat, în ședința de joi,  9 martie, un act normativ ce reglementează gestionarea fondurilor europene nerambursabile adresate fermierilor, precum și noi sfere de competență pentru Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Este vorba despre Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 49/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit și politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum și a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul garantării, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.41/2014 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), prin reorganizarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.

Resursele financiare suplimentare puse la dispoziție de CE pentru componenta de dezvoltare rurală sunt de 2.148.056.744 Euro FEADR și 692.093.810 euro EURI, reprezentând finanțare externă nerambursabilă. Procentul de cofinanțare de la Bugetul de stat a sumelor puse la dispoziție de CE din FEADR este de 16,5%, plafonul financiar EURI pus la dispoziție de CE, potrivit reg. CE 2094/2020, putând fi accesat fără o contribuție proprie a statului membru.

Prin actul normativ aprobat se stabilește că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale va face parte dintre structurile care asigura buna guvernanță a PS 2023-2027, potrivit Planului strategic PAC 2023-2027 (PS 2023-2027), aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C(2022) 8783 din 7 decembrie 2022. De asemenea, se introduc modificări pentru lărgirea sferei de competență a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), astfel încât agenția, în condițiile delegării de competențe de către alte autorități de management – să îndeplinească rolul de organism de implementare al altor fonduri, respectiv finanțarea învățământului liceal agricol prin PNRR și asigurarea independenței energetice a domeniilor agricultură, industrie alimentară și a organizațiilor de utilizatori de apă pentru irigații conform OUG nr. 66/2022, finanțate din Fondul de modernizare.

”De prevederile actului aprobat vor beneficia fermieri, operatorii economici- producători/procesatori de produse agricole și alimentare din lanțul de aprovizionare agricol și alimentar, autorități publice locale, instituții de învățământ agricol, unități de cercetare agricolă etc.”, a precizat deputatul de Dâmbovița, Marian Țachianu.