Proiectul de lege pentru instituirea zilei de 3 martie ca Ziua solidarităţii româno-polone a fost adoptat, astăzi, 13 martie, de plenul Senatului.

”Este un proiect de lege care are semnificația de a spune că relația dintre România și Polonia care îmbracă forma unui parteneriat strategic este o relație foarte importată nu doar în Europa Centrală, ci aș spune și în cadrul Alianței Nord Atlantice, în primul rând. Este vorba despre o relație care atunci, odată cu momentul semnării Convenției militare cu caracter defensiv, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în circumstanțe dramatice pentru statul polonez, a permis României să facă niște gesturi pe care polonezii nu le-au uitat peste timp, respectiv acela de a găzdui guvernul în exil după demararea operațiunii a Germaniei naziste împotriva Poloniei, la 1 septembrie 1939, o parte a elitei poloneze, găzduirea și, ulterior, transferul tezaurului Poloniei, care a avut o soartă mai bună decât cel al României. Sunt elemente importante care, astăzi, se concretizează într-un parteneriat strategic important, dar și în schimburi economice bilaterale, de exemplu, de peste 10 miliarde de euro, anul trecut. Avem motive să votăm acest proiect de lege care privește și spre viitor”, a spus președintele Titus Corlățean.

Acesta a ținut să adreseze și o întrebare ironică în acest context, președintelui României al cărui gest legat de legea privind Proclamarea zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon nu a fost uitat de către Titus Corlățean, în calitate de  inițiator.

     ”Dacă, după ce Parlamentul României va vota, sunt convins, această lege și va fi trimisă spre promulgare, Președinția va promulga această lege? Ca și structură și filosofie este identică, de exemplu, cu legea privind Proclamarea zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon din perspectiva simbolistică, istorică importantă de asemenea cu un set de măsuri de a marca acest moment istoric pentru România... La acel moment, proiectul de lege a fost contestat de președintele României  la Curtea Constituțională, care, evident, a respins contestația. Dacă, în alte situații, proclamarea Zilei Vinului sau proclamarea Zilei Bicicletei, Președinția n-a contestat astfel de date, care într-adevăr, nu legiferau o chestiune foarte structurată, în astfel de situații cu simbolistică istorică și asemenea măsuri importante, Președinția va promulga, sper să promulge această lege...”, a arătat Corlățean.

Senatorii au aprobat proiectul de lege cu 98 voturi pentru și o abținere. Senatul este prima cameră sesizată.