Comisia Europeană ar putea aloca României doar circa 10 milioane euro, ca o compensare a fermierilor, destabilizaţi de afluxul de produse agricole ucrainene, de pe piaţă, sumă care, în opinia deputatului Marian Țachianu, nu este menită să acopere nici pe departe pierderile suferite.

Propunerea este înaintată celor 27 de state membre care urmează să decidă în cadrul unei reuniuni tehnice, la 30 martie. Primele plăţi ar putea fi făcute până la sfârşitul lunii septembrie.

Parlamentarul de Dâmbovița susține că fondurile promise pentru despăgubiri fermierilor afectaţi de ceea ce se întâmplă, de fapt nişte concesii realmente păguboase, cu cerealele ucrainene,  sunt nesemnificative raportate la pierderile suferite în acest an. Țachianu susține că trebuie ajutată Ucraina, însă, nu în detrimentul României.

Uniunea Europeană a suspendat, anul trecut, pentru un an taxele vamale la toate produsele, în domeniul agricol, venite din Ucraina (ţară deocamdată ne-membră UE).

”Țările membre UE, vecine, s-au trezit inundate de stocuri de porumb, grâu, floarea-soarelui care au destabilizat pieţele locale în detrimentul fermierilor autohtoni. După ce războiul din Ucraina avusese printre consecinţe creşterea preţului la îngrăşăminte chimice, erbicide şi combustibil”, spune deputatul Țachianu.

Fermierii români solicitaseră public 200 milioane de euro. O comparaţie a stocurilor de la sfârşitul anului, cu media stocurilor din ultimii 5 ani, aşa cum a fost comunicată, dezavantajează România.”, a mai arătat acesta.