Moment istoric, astăzi, la Londra! Marea Britanie și România au semnat  joi, 23 martie,  prin miniștrii de externe, Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral româno-britanic pentru a construi un parteneriat mai puternic.

Documentul, semnat la 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, stipulează că Londra și Bucureștiul vor coopera, între altele, pentru a consolida poziția de apărare a NATO pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește întregul flanc estic și în Marea Neagră.

Potrivit MAE, cooperarea sub umbrela Parteneriatului Strategic se va desfășura cu prioritate în  șase domenii: afaceri externe; apărare și securitate; aplicarea legii, afaceri interne și cooperare în sfera justiției; legături inter-umane; securitate cibernetică, tehnologie și amenințări hibride; și promovarea comerțului, a investițiilor și a antreprenoriatului. Responsabilitatea generală a promovării cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic va aparține ministerelor afacerilor externe, care vor organiza anual reuniuni de evaluare a stadiului implementării obiectivelor stabilite în cadrul Parteneriatului și vor explora noi oportunități de colaborare.

Tot astăzi, a fost lansat un Forum Bilateral comun la sediul Ministerului britanic de Afaceri Externe de la Londra, care reunește reprezentanți ai guvernului și ai mediului de afaceri, parlamentari, cadre universitare și membri ai societății civile pentru a discuta despre viitorul cooperării dintre Marea Britanie și România, acoperind o serie de domenii, de la cooperarea economică, comercială și energetică, la societatea civilă și educație.

Forumul reprezintă o oportunitate pentru Marea Britanie de a-și evidenția sprijinul neclintit pentru România și regiunea Mării Negre, care formează un bastion central în sistemul de apărare al Regatului Unit în regiune.

La eveniment participă și președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean, care a fost invitat în calitate de "keynote speaker".

”România și Marea Britanie au încheiat un parteneriat strategic, care înseamnă și o susținere militară, intelligence etc. britanică pentru securitatea României. Și să nu uităm importanta comunitate românească de peste 1.2 milioane de români în Marea Britanie, cu o contribuție esențială pentru viața social-economică britanică”, a notat Corlățean pe pagina de facebook. El a precizat că a avut o discuție foarte bună  cu omoloaga sa, Alicia Kearns, președintele Comisiei de politică externă a Camerei Comunelor pe care a invitat-o în vizită oficială în România.

Forumul Bilateral România – Regatul Unit este o inițiativă care va avea loc anual, alternativ la Londra și București, reunind reprezentanți guvernamentali, parlamentari, ai cercurilor academice, din mediul de afaceri și mediul neguvernamental din cele două țări, cu scopul identificării de oportunități de consolidare a cooperării bilaterale.