Dacă PSD și PNL ajung la concluzia că se merge pe alegeri comasate, UDMR-ul este liber să aleagă ce vrea, a declarat la RFI vicepreședintele liberal Virgil Guran, care spune că ”UDMR-ul trebuie să se decidă ce are de gând să facă”. El nu exclude o negociere cu PSD pe tema comasării, în cadrul discuțiilor privind rocada de la guvernare: ”Depinde ce își doresc ceilalți. Pentru noi, nu este o miză extraordinară să avem neapărat un ministru”. În fine, liberalul mai afirmă că Nicolae Ciucă ”ar sprijini mult mai mult în postura de vicepremier”, după ce se face rotativa.

Liberalii insistă pe ideea comasării alegerilor argumentând că se face economie la bugetul țării.

”Noi vom discuta și acest lucru cu PSD-ul. Este benefic, se face o economie pentru România, se creează un cadru în care nu există competiție încă o lună și jumătate-două în plus și știți foarte bine, competiția politică și efervescența alegerilor de multe ori distrage atenția de la bunul mers al guvernării, al stabilității politice”, spune Virgil Guran.

 Soluția alegerilor comasate ar putea lăsa UDMR în afara schemei  de guvernare.

”Noi vom negocia, vom încerca să ajungem la această concluzie cu partenerii de coaliție, dar UDMR-ul, dacă se va ajunge la această concluzie, adică majoritatea, însemnând PSD-PNL, ajunge la concluzia că se merge pe alegeri comasate, UDMR-ul este liber să aleagă ce vrea. UDMR-ul poate să aleagă să continue la guvernare, ceea ce ar fi foarte bine, pentru că a fost un partener cu care s-a putut lucra, dar ne putem aștepta și la o reacție de genul acesta de a se retrage, că, din câte îmi aduc aminte, au fost ceva declarații la nivelul UDMR-ului în acest sens (...)

Pornind de la protocolul care există, UDMR-ul trebuie să se decidă ce are de gând să facă (...). Din punctul nostru de vedere, ținând cont că sunt foarte multe alegeri anul viitor și timpul presează, considerăm că este bine să se comaseze alegerile, că ar fi mai simplu și depinde și UDMR-ul dacă va fi de acord cu acest lucru.

 

Nu s-a pus problema luării unui minister. Noi gândim că ar trebui să se formeze un Guvern mai flexibil, poate chiar să se reducă, dacă se poate, un minister sau două. Deci, nu asta a fost miza pentru noi, să luăm vreun minister de la UDMR. Astea au fost niște discuții scoase chiar de liderul UDMR, dar nu asta este miza pentru noi. Încă o dată vă spun, ne interesează să se facă rocada în liniște, să fie numiți miniștri în unele poziții mai eficienți, dar asta după o analiză și încă o dată spun, din punctul nostru de vedere, considerăm că alegerile comasate ar fi benefice pentru România (...)”, mai arată liderul PNL.

”Colegii noștri care vor merge la negocieri au un mandat de negociere care, în esență, va permite orice variantă în care va exista stabilitate. Se va porni, clar, de la protocolul semnat, dar, în funcție de cum se vor înțelege, inclusiv cu UDMR-ul, se va ajunge la o formulă. Deci, din punctul nostru de vedere, foarte important este să existe stabilitate, să existe continuitate în guvernare și echipa de negociere va discuta toate variantele posibile, în așa fel încât să nu se întâmple ceea ce spun cei din Opoziție, că ar exista discuții. Nu vor fi discuții, decât principiale, iar diplomația va învinge”, a mai subliniat liderul PNL Dâmbovița.