Dezbateri de actualitate pe tema „Excluderea sportivilor din Rusia și Belarus de la participarea la Jocurile Olimpice” (cu o declarație a lui Kaspars Cipruss, secretarul general al Federației Letone de Baschet) și aplicarea deciziilor luate la Summitul de la Reykjavik” (cu participarea lui Aoife Nolan, președintele Comitetului European pentru Drepturile Sociale) au fost două dintre momentele importante ale reuniunii Comisiei permanente a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Riga, vineri, 26 mai 2023.
Deciziile luate la Reykjavik trebuie puse în aplicare astfel încât să aducă rezultate semnificative pentru fiecare european și, mai presus de toate, să ajute la aducerea păcii și justiției în Ucraina, a spus președintele APCE, vorbind la deschiderea reuniunii Comitetului permanent de la Riga.
El a subliniat că șefii de stat și de guvern nu au ignorat apelul de a institui, cât mai repede posibil, un sistem cuprinzător de responsabilitate, în vederea asigurării că toate faptele comise de Rusia în și împotriva Ucrainei sunt investigați, urmăriți și pedepsiți în mod corespunzător. Letonia, în calitate de președinte al Comitetului de Miniștri, va demara punerea în aplicare a deciziilor summit-ului. La sfârșitul dezbaterii de actualitate, membrii Comitetului permanent au adoptat declarația „Summitul de la Reykjavik: un mesaj puternic de unitate, scop comun și hotărâre neclintită care urmează să fie urmat de acțiune”.
În intervenția sa, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senat prezent la Riga, a subliniat importanța dimensiunii parlamentare în activitatea Consiliului Europei pe contribuția căruia se bazează președinția letonă a Comitetului de Miniștri, în acest proces.
”Adunarea Parlamentară a fost motorul politic ce a promovat această idee, dar este nevoie să vedem rezultate concrete. Care este soluția care se întrevede în această etapă, la acest moment, ce putem face să accelerăm stabilirea acestui tribunal? Care este perspectiva legată de posibilitatea de a invita cele două țări membre ale Parteneriatului estic, Ucraina și Republica Moldova, pentru a începe negocierile de aderare la UE, dar să nu uităm nici de Georgia?”, s-a adresat Corlățean președintelui Saeima și respectiv cu ministrul de externe, Edgar Rinkevics.
Acesta și-a exprimat recunoștința față de Adunarea Parlamentară pentru că a explorat modalități de a trage Rusia la răspundere pentru crimele comise în și împotriva Ucrainei, precum și decizia Summit-ului de a stabili un registru al daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul a evidențiat că este un prim pas spre un mecanism internațional de compensare și că Președinția letonăva sprijini lansarea operațională a acestuia, punctând că se au în vedere două modele de instituire a unui tribunal internațional.