Senatorul român Titus Corlățean i-a cerut șefului diplomației ungare, Péter Szijjártó, să adopte măsuri  pentru asigurarea unei reprezentări reale a minorităților naționale în Parlamentul maghiar.

”Sunt interesat să aflu dacă Ungaria și Guvernul ungar vor adopta măsurile necesare, după toți acești ani, pentru a asigura o reprezentare reală a minorităților naționale în Parlamentul ungar, începând, bineînțeles cu etnicii români”, a spus Titus Corlățean, arătând că sistemul de reprezentare prin intermediul ”purtătorilor  de cuvânt” nu este unul real. ”Reprezentarea politică în Parlament este ceea ce solicită de mai bine de 30 de ani de către etnicii români care trăiesc în Ungaria și de România ca stat înrudit și reprezintă un standard european în materie și o cerință a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a condamnat Ungaria în 2022”, a completat demnitarul român. 

 

El a mai arătat, în intervenția sa, că minoritățile naționale, în România, începând cu cea maghiară, se bucură realmente de drepturi la prezervarea identității, peste standardele europene, mult peste cele în care etnicii români în Ungaria se bucură.

Corlățean participă în aceste zile la sesiunea din iunie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Strasbourg.