România este stabilă economic, a declarat premierul Marcel Ciolacu,  într-o emisiune televizată, arătând că acest lucru reiese şi din banii strânşi la buget din investiţiile directe.

Marcel Ciolacu a mai spus că s-a înregistrat, totodată, pentru prima dată în ultimele şase luni, o reducere a deficitului comercial de 2,2 miliarde de euro, iar inflaţia a ajuns la o singură cifră.

”Este pentru prima oară când direcţia României în zona economică e cea corectă. Premierul a  făcut un apel să nu distrugem ce avem. Trebuie mers pe zona bugetară, de tăieri cheltuieli", spune deputatul PSD de Dâmbovița, Marian Țachianu. 

El a adăugat că, în perioada aceasta, în care guvernanții pregătesc măsuri fiscale de reintroducere a contribuțiilor la sănătate ca taxă pe veniturile salariale ale lucrătorilor din agricultură și industria alimentară, spre exemplu, fermierii români și alți beneficiari privați vor putea să obțină granturi prin 7 linii de finanțare în valoare totală de peste 1 miliard de euro, din fonduri europene, pentru care s-au scos în dezbatere publică ghidurile solicitantului, miercuri, 1 august 2023. Cele 7 linii de granturi vizează investiții în sisteme de irigații, ferme de animale, cursuri de agricultură, procesare și marketing de produse agricole și pomicole, investiții în livezi, precum și bani pentru tineri fermieri.

”Apar și fonduri europene pentru fermieri și firmele din sectorul procesării. Cu întârziere de luni bune,  au apărut, deocamdată doar în consultare publică, ghidurile solicitantului pentru 7 linii de finanțare europeană destinate fermierilor și antreprenorilor din sectorul procesării”, a mai adăugat parlamentarul.