Lecția de ipocrizie dată, astăzi, de fostul ministru al Culturii, deputatul Ionuț Vulpescu, nu poate fi trecută ușor  cu vederea. Cu atât mai mult, în contextul în care acesta a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, la Târgoviște,  că ”aș fi ipocrit să spun că nu a stârnit ceva discuții”, referindu-se la jenantul episod care a avut-o ca protagonistă pe șefa Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița și care a ținut capul de afiș în presa centrală pentru ridicolul situației în care s-a pus (profesoara de franceză Adriana Magdalena Tudose n-a reușit să țină un discurs la deschiderea noului an școlar).

    Fost ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu  a vorbit des și apăsat despre ”(im)posturi în managementul instituțiilor de cultură din România”. Acesta a criticat dur  numiri în acest domeniu afirmând că, spre exemplu, „dintr-o instituție a cărei menire ar trebui să fie promovarea culturii române în străinătate, ICR s-a transformat într-un soi de agenție de turism, care exportă forme de impostură managerială peste graniță”. Asta despre numirile din fruntea filialelor ICR, însă, când vine vorba despre alte instituții care au legătură cu educația și tot pe algoritm politic, își reconsideră poziția.

    Desigur, argumentele oferite de șefa ISJ pentru momentul care a plasat-o rapid în atenția opiniei publice, presiunea, emoțiile, faptul că e ”pur și simplu om” pot fi luate în considerare, însă, ținând cont de poziționarea de fiecare dată fermă și acidă față de astfel de cazuri a fostului ministru al Culturii, justificările acestuia par și mai jenante decât episodul în sine: ”este la început de drum, eu cred că trebuie susținută în continuare. Sigur că este de dorit ca astfel de lucruri să nu se repete. Important este proiectul său de manager, să demonstreze că este un manager bun, că este la locul potrivit. Inspectoratul Școlar este o instituție importantă în județ”.

    Deci, domnule ministru, ”să ne ajustăm speranțele în acord cu vremurile pe care le trăim“? Căci, se pare că folosiți prea des dublul discurs!