România a aniversat, marți, 10 octombrie,  30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei! Evenimentul a fost marcat oficial, la sediul principal de la Strasbourg, de către delegația României printr-o serie de evenimente, o expoziție de costume populare românești tradiționale, un moment festiv  și o recepție la care au participat conducerea Organizației, lideri politici din partea grupurilor politice din Adunarea Parlamentară. 

 
Senatorul român Titus Corlățean, membru al APCE, a luat  cuvântul din partea delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară de la Strasbourg.
 
 
”Aseară am aniversat la sediul Consiliului Europei de la Strasbourg 30 de ani de la aderarea României la această istorică Organizație europeană. Un moment absolut special.
Au participat Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei, Tiny Kox, Președintele Adunării Parlamentare a organizației, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, ambasadorul României la Strasbourg, Ion Jinga și alți membrii ai corpului diplomatic european, membri ai delegației parlamentare române și mulți colegi parlamentari din alte state membre, responsabili europeni în diversele departamente ale Organizației și, mai ales, mulți români din România și Republica Moldova, în prezent funcționari internaționali în cadrul Consiliului Europei. O participare de foarte bun nivel, care ne onorează.
Am avut prilejul să am o scurtă intervenție, rememorând parcursul democratic al României după 7 octombrie 1993, data aderării la CoE, organizație care a reprezentat anticamera democratică a procesului țării noastre la Uniunea Europeană. Am evocat, în acest context, numele unor înalți responsabili ai organizației, care au susținut de-a lungul anilor parcursul democratic al României, dar și primii reprezentanți diplomatici ai țării noastre la Strasbourg, respectiv ambasadorii Micu și Sabin Pop. Și pentru mine a fost un moment emoționant, cu rememorarea perioadei (de tinerețe) 1997-2001, atunci când am avut șansa, ca diplomat român, să îndeplinesc poziția de adjunct al ambasadorului român și să gestionez dosare importante pentru România la Consiliul Europei ( cooperarea juridică, semnarea și ratificarea convențiilor CoE, combaterea spălării banilor murdari, combaterea corupției și adoptarea acordului parțial și lărgit privind GRECO, dosarul "drepturile omului", Curtea Europeană a Drepturilor Omului și executarea hotărârilor CEDO, mecanismele de monitorizare a statelor membre, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și multe altele.
La mulți ani, România! 🇷🇴
La mulți ani, Consiliul Europei!”, a transmis oficialul român pe pagina de facebook.