Președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean, a participat în perioada 12-13 octombrie, la Trieste, Italia, la reuniunea președinților comisiilor de politică externă din parlamentele naționale ale statelor membre ICE (Inițiativa Central Europeană). Italia deține Președinția semestrială a acestei forme de cooperare Central-Europeană.

 
 Demnitarul român a arătat că au avut loc multe reuniuni bilaterale  în marja conferinței, în care a avut  un discurs ce  a promovat interesele României în regiune, inclusiv cele legate de procesul european al Republicii Moldova, atacând și subiectul blocării imorale a procesului de aderare a țării noastre la Spațiul Schengen de către guvernul de dreapta de la Viena, care încalcă Tratatele UE și "aquis"-ul Schengen.
 
”Cu sprijinul României și cu câteva amendamente pe care le-am formulat, care au fost acceptate, Italia a promovat o Declarație finală a conferinței, ce a fost adoptată de participanți.
Menționez în context, ca element de culoare, că Președinția italiană m-a onorat acordându-mi cuvântul, în numele României, ca prim vorbitor din întreaga listă de participanți, trecând peste ordinea alfabetică sau ordinea efectivă a înscrierilor la cuvânt. Spune și asta ceva”, a transmis Titus Corlățean.