Senatorii au aprobat, astăzi, propunerea legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei, Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, L 503/2023.

Inițiativa legislativă aparține social-democraților, unul dintre inițiatori fiind senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean.

”Este un proiect de lege necesar din punct de vedere istoric și reprezintă un început de reparație, în primul rând, de ordin moral. Este și rezultatul unor discuții avute la Chișinău cu ÎPS Petru și cu preoții de acolo care ne-au permis să avem o fotografie  mai largă a ceea ce noi știam, chiar și parțial ceea ce a însemnat o traumă și un abuz îngrozitor împotriva Mitropoliei Basarabiei ca parte a Patriarhiei Române”, arătat Titus Corlățean. Acesta a arătat că, în perioada ocupației sovietice și sub regim sovietic, Mitropolia Basarabiei care avea circa 1090 de biserici parohiale și 30 de mănăstiri a avut de suferit după vandalizarea acestora. ”Sute de preoți și personal clerical au fost supuși actelor de tortură din partea ocupantului sovietic, au fost împușcați sau trimiși în Siberia”, a subliniat demnitarul.

Este un gest istoric important pe care statul român îl face pentru a sprijini Mitropolia Basarabiei și vă asigur că nu ne vom opri în demersurile pe care le facem pe lângă autoritățile de la Chișinău, inclusiv în ceea ce privește proprietățile care au fost confiscate de ocupantul sovietic”, a concluzionat Corlățean. 

 

109 de senatori au votat în favoarea inițiativei legislative  și 2 contra. Senatul este prima cameră sesizată.