România trebuie să fie mai directă și mai hotărâtă în ceea ce privește procedura de deficit excesiv, este de părere senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean. Acesta a ridicat problema, astăzi, în plenul Senatului,  la Proiectul de hotărâre a Propunerii de Regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1467/97 privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv – COM (2023) 241 final și a îndemnat instituțiile statului, Parlamentul României, să evidențieze eforturile pe care le face România în context european.

  • ”Trebuie să ne fie respectate contribuțiile noastre majore și bine valorizate, între multe altele și să nu mai fim încărcați pe deficit bugetar excesiv atunci când noi contribuim cu bună-credință la apărarea unor principii fundamentale!”

”Dincolo de explicațiile tehnice, parlamentele naționale, în baza Tratatului de la Lisabona, au dobândit niște competențe suplimentare și, pe lângă faptul că sunt instituții fundamentale ale democrației, mai suntem și organisme politice. Există modalități politice pe care noi trebuie să le folosim și acest instrument reprezintă un vehicul ca Parlamentul României să transmită un mesaj politic foarte clar către Comisia Europeană, către Bruxelles, către instituții, că trebuie să ne fie respectate contribuțiile noastre majore și bine valorizate, între multe altele și să nu mai fim încărcați pe deficit bugetar excesiv atunci când noi contribuim cu bună-credință la apărarea unor principii fundamentale, a  unui stat care este supus agresiunii din partea Federației Ruse și, în același timp, să ni se ceară să respectăm cu strictețe niște criterii. Ori îi ajutăm pe ucraineeni și ni se ia în considerare treaba asta, ori respectăm criteriile de deficit excesiv și spunem ”pa, la revedere Ucrainei”! Trebuie un mesaj politic pe care să-l lansăm! Dacă nu-l lansăm, ne ducem la culcare cu toții!”, a declarat demnitarul.