Comisia pentru politică externă din Senatul României, condusă de senatorul Titus Corlățean, a avut marți, 31 octombrie a.c., o întrevedere cu Grupul ambasadorilor din statele arabe și cu ambasadori reprezentanți ai unor state membre ale Organizației Cooperării Islamice (OCI). Întrevederea, la care au participat 16 ambasadori sau însărcinați cu afaceri din statele menționate, a avut loc la solicitarea decanului Grupului ambasadorilor arabi, ambasadorul Republicii Libaneze în România, Rana Mokaddem, respectiv a ambasadorului Regatului Arabiei Saudite la București, Mohammed Abdulghani M. Khayat, în numele unor state membre ale OCI.

La ședința Comisiei au participat senatorii Ion Marcel Vela (vicepreședinte), Cristian Bordei (secretar), Alexandru Răzvan Cuc și Alfred Laurențiu Mihai, membri ai Comisiei. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat de directorul Direcției Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Cristina Jacotă.

Întrevederea a vizat un schimb de opinii cu privire la provocările de securitate și criza umanitară din zona Orientului Mijlociu în contextul crizei generate de atacul terorist al grupării Hamas împotriva Israelului și, respectiv, de acțiunea militară de retaliere declanșată de armata israeliană, cu accent pe măsurile de prevenire a escaladării tensiunilor din regiune, precum și pe soluțiile care să răspundă situației umanitare rezultate, inclusiv cu privire la necesitatea eliberării prizonierilor civili nevinovați.
În intervenția sa, președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, a condamnat în termeni fermi actul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023, a exprimat preocuparea autorităților române pentru situația ostaticilor și a susținut eliberarea imediată și necondiționată a tuturor persoanelor capturate de Hamas, inclusiv a celor cu cetățenie dublă, română și israeliană.
De asemenea, a exprimat preocuparea autorităților române față de situația umanitară a civililor din Fâșia Gaza și a evidențiat necesitatea unor eforturi conjugate la nivelul comunității internaționale în scopul asigurării unor coridoare umanitare care să permită transmiterea ajutoarelor către populația civilă. În context, senatorul Titus Corlățean a amintit că România a decis oferirea unui ajutor umanitar care constă în 230 de tone de produse alimentare şi articole de cazarmament.
Totodată, senatorul Corlățean a solicitat explicit sprijinul politic al statelor arabe și islamice pentru demersurile de eliberare a ostaticului Tal Haimi și a celorlalți eventuali cetățeni români capturați de Hamas, precum și pentru cele de evacuare a cetățenilor români și a familiilor mixte româno-palestiniene din Fâșia Gaza.

Ambasadorii arabi și cei ai statelor membre ale OCI prezenți la discuție au reiterat pozițiile cunoscute la nivel oficial asupra evoluțiilor dramatice din Orientul Mijlociu, cu accent pe necesitatea găsirii unei soluții rapide de încetare a focului și pentru acordarea de ajutoare umanitare civililor palestinieni din Fâșia Gaza.
Oficialii prezenți la întâlnire au căzut de acord că escaladarea și lărgirea conflictului nu reprezintă o soluție și că nu există o alternativă la relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu, necesar pentru găsirea unei soluții pozitive care să permită existența a două state, israelian și palestinian, care să conviețuiască în pace și securitate.
Ambasadorii prezenți au solicitat României, în baza istoriei anterioare cunoscute și apreciate, implicarea constructivă a țării noastre și asumarea unui rol activ în susținerea gestionării umanitare a evenimentelor dramatice actuale și, în perspectivă, legat de o dorită relansare a procesului de pace.
 
  •  Suport deplin al autorităților române pentru demersurile de salvare de vieți omenești și pentru eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor capturați de Hamas!

    Totodată, președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean, s-a întâlnit luni, 30 octombrie, cu ambasadorul Statului Israel acreditat la București, E.S. Reuven Azar și cu Ela Haimi, soția lui Tal Haimi (cu cetățenie dublă română și israeliană), luat ostatic în Fâșia Gaza de gruparea teroristă Hamas. În intervenția sa, Ela Haimi a făcut o prezentare a circumstanțelor răpirii soțului său în data de 7 octombrie. Aceasta a făcut un apel susținut pentru eliberarea soțului său și a mulțumit autorităților române pentru implicarea în demersurile de eliberare.
     Titus Corlățean a subliniat suportul deplin al autorităților române pentru demersurile de salvare de vieți omenești, precum și necesitatea eliberării, imediat și necondiționat, a tuturor ostaticilor capturați de Hamas.
    Senatorul Titus Corlățean a amintit că România are o datorie constituțională de a veni în sprijinul celor care dețin cetățenia română și a precizat că întâlnirea vine în continuarea acțiunilor întreprinse de autoritățile române, în vederea acordării de sprijin și asistență cetățenilor români și membrilor de familie ai acestora care au avut de suferit de pe urma atacului terorist al Hamas în Israel. În context, a evidențiat că autoritățile române continuă să întreprindă toate măsurile necesare pentru repatrierea tuturor cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat sprijinul.