USR sesizează Comisia Europeană după ce DNA a decis să-i ancheteze pe Mihăilă, Voiculescu și Cîțu în dosarul vaccinurilor.

Printr-o scrisoare oficială adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, USR denunță încălcarea separației puterilor în stat și subminarea democrației și a coeziunii europene.Cătălin Drulă, președintele USR, subliniază în document că „începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19. De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european.”

Prim-vicepreședintele PSD Dâmbovița, senatorul Titus Corlățean, a comentat la Antena 3 CNN, pe subiect, opinând că este chiar o formă de șantaj.

Aparent, această scrisoare n-avea logică. În realitate, este o formă foarte directă de a contacta decidentul de la Bruxelles, cel care a negociat cu Big Pharma și cei care au semnat acele contracte. E o modalitate de a pune presiune pe Bruxelles pentru a scăpa”, a declarat Corlățean.

”Lucrurile sunt mult mai sofisticate. În opinia mea, poate greșesc, este o formă de presiune pe Comisia Europeană, sau aș spune chiar o formă de șantaj, spunând că vedeți că oamenii noștri care au fost băieți buni și au relaționat bine cu decidenții care au făcut achizițiile mari cu Big Pharma sunt anchetați de procurori. Dacă cumva lucrurile se duc mai departe, nu se știe până unde se poate ajunge. Deci, e o formă de presiune inacceptabilă din partea celor de la USR, e o formă atât de perversă de acțiune, pe lângă faptul că orice om de bună credință de bun-simț în țara asta este profund șocat, dacă mai avem astfel de rezerve când vorbim de un partid atât de toxic cum este USR-ul, să vadă schimbarea aceasta de 180 de grade fundamentală de la o poziție în care susțineau nemijlocit actul de justiție  la o chestiune care calcă în picioare activitatea unei părți a justițiabililor”, a mai arătat liderul social-democrat.

 

Mai mult, Corlățean a atras atenția, legat de achiziția vaccinurilor din pandemie,  că sunt mai mute probleme de legalitate, indicând faptul că memorandumul nu avea avizul Ministerului Finanțelor și nici cel de legalitate al Ministerului Justiției.

”Cum poți să faci o astfel de achiziție uriașă în baza unui simplu memorandum, nici măcar o Hotărâre de Guvern? ...Sunt mai multe probleme de legalitate!”