Liderii de filiale PNL vor fi obligaţi să candideze fie la şefia Consiliului Judeţean, fie la primăria municipiului reşedinţă de judeţ, iar cei care obţin scor sub cel al filialei pierd susţinerea politică pentru eventuala candidatură la parlamentare, conform unei decizii luate de Biroul Politic al PNL.

 

De asemenea, conducerile filialelor judeţene care se vor clasa pe ultimele 10 locuri la alegerile europarlamentare vor fi dizolvate.

Potrivit aceleiaşi decizii, candidaţii la funcţia de preşedinte al CJ sau la funcţia de primar al  municipiului reşedinţă de judeţ care vor obţine un scor politic sub scorul filialei judeţene/municipale nu vor mai avea sprijinul partidului pentru o eventuală candidatură la alegerile parlamentare.

Astfel, din cei 42 de lideri PNL de organizaţie, nu mai puţin de 27 ocupă astăzi o funcţie în Parlamentul României, în Parlamentul European sau în Guvern. Decizia impusă de la centru a stârnit controverse.

”Preşedintele filialei judeţene a PNL va candida la alegerile locale din 2024 la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean sau la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, în funcţie de situaţie”, este primul punct al deciziei Biroului Politic al PNL de la sfârşitul lunii ianuarie.

La nivelul județului Dâmboviţa, senatorul Virgil Guran conduce organizaţia liberală şi, în răspăr cu decizia partidului, anunțase deja, cu câteva zile înainte de decizia de la centru, candidatul pentru Consiliul Judeţean: Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Liderul organizației susține că, la nivelul PNL Dâmbovița, rămâne cum s-a stabilit în forurile județene de conducere.

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean este Corneliu Ştefan (PSD), iar Primăria Târgovişte este condusă tot de un social-democrat: Cristian Stan.