Liderii coaliției ar fi ajuns la o înțelegere pe comasare și candidați comuni la toate alegerile din anul 2024, scrie stiripesurse. Deși, au amânat ședința care ar fi trebuit să aibă loc, duminică,  Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au vorbit la telefon și au picat de acord să comaseze alegerile locale cu alegerile europarlamentare. De asemenea, vor fi comasate alegerile prezidențiale cu cele parlamentare.

Liderii coaliției nu s-au mai întâlnit, dar au fost ședințe separate la PSD și PNL, în special pentru a analiza aspectele tehnice ale comasării.

Marea miză este, însă, aceea că  PSD și PNL negociază pentru candidați comuni la eurparlamentare, dar pe masă sunt mai multe scenarii. Se discută inclusiv scenariul unui candidat unic la alegerile prezidențiale.

Potrivit stiripesurse.ro care citează surse din PSD,  negocierile se confirmă, dar în ședința de miercuri se va tranșa totul. Atunci vor fi puse la punct toate detaliile, vor fi negociate politic candidaturile și se vor regla aspectele tehnice. 

Că lucrurile se îndreaptă în această direcție o confirmă și postarea deputatului PSD de Dâmbovița, Radu Popa,  astăzi, pe pagina sa de facebook, în care face publică declarația sa de susținere a acestui demers însoțită de câteva argumente.

”Eu susțin comasarea alegerilor. Afirmația mea se bazează pe certitudinea că oamenii nu sunt prosti și ca știu ce sa voteze și dacă comasăm alegerile, și dacă nu. Dar, comasarea va da șansa votanților să fie mai aproape de proiectul european pentru că motorul alegerilor locale îi va face să intre în contact și să cunoască mai bine atat candidații la europarlamentare dar și ofertele electorale ale partidelor competitoare.
De aceea, eu cred ca e șansa României să îngroape butoaiele goale si zgomotoase ale Rusiei, să taie elanul unor politicieni cu biroul pe Facebook iar cetățenii să își valorifice votul. Fiecare dintre noi avem un singur vot.
Comasarea nu ne dă două voturi dar ne face să ne realizăm că pentru a avea primarul bani de proiectele comunei e nevoie ca europarlamentarul să aibă puterea să îl susțină la Bruxelles, acolo de unde vin miliardele pentru proiectele de dezvoltare. Pentru ca doar în ultimii patru ani alocările bruxeleze au adus zeci de miliarde în comunitățile locale și regionale. Prin comasare, noi putem continua acest efort.
Însă, prin zgomotul butoiului gol care e pus să acopere absența oricăror alte proiecte și prin acțiuni hibride, câștigă Rusia.
În curând va trebui să facem această alegere.
Noi cu România, ei cu Rusia. La final, despre asta e vorba”, scrie Radu Popa.