După ce, timp de două zile, capul de afiș al știrilor de pretutindeni a fost că Bucureștiul este ”epicentrul politic al Uniunii Europene” cu ocazia Congresului PPE, iată că apar și ”replicile”...

Ceea ce se prezenta ca o mare victorie pentru România la congresul PPE, pare să fi fost mai degrabă un cutremur.

Speranțele guvernanților că, la congresul PPE de la București, se va da undă verde aderării României și Bulgariei la Schengen, eventual cu anunțarea unei date fixe, au fost mai degrabă spulberate. Manifestul PPE, votat de toată lumea, recunoaște oficial că spațiul Schengen actual este disfuncțional și trebuie reparat, adică fix teza susținută permanent de Austria, care a votat împotriva noastră în JAI.  În plus, cancelarul austriac Nehammer a ținut un discurs extrem de ferm la tribuna congresului, susținându-și pozițiile referitoare în special la  nevoia de a opri extinderea UE și de întărire masivă a securității frontierelor.

Fragmentul din Manifestul PPE care spulberă speranța României de a intra în viitorul apropiat în Schengen:

”Avem nevoie de admiterea deplină în spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene maritime, ci controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil.

Trebuie să reparăm actualul spațiu Schengen disfuncțional, în special prin consolidarea în continuare a protecției frontierelor externe ale UE și prin prevenirea migrației ilegale către Europa, pentru a realiza un spațiu Schengen sigur și complet, fără controale la frontierele interne. Instrumentalizarea migrației ilegale este o strategie de război hibrid care trebuie oprită și identificată ca o amenințare la adresa securității naționale și europene. Statele membre trebuie să aibă opțiunea de a suspenda temporar prelucrarea cererilor de azil în cazul migrației instrumentalate. Nu vom permite nimănui să șantajeze Europa”. 

Poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată: sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins", a transmis Karl Nehammer, cancelarul Austriei, chiar după întâlnirea cu preşedintele Iohannis.

 

Altfel, o desfășurare impresionantă de forțe și discursuri pompoase, demne de un an electoral cu mize uriașe.

”Este o onoare să-i primim în România pe colegii noștri, popularii europeni. Ne așteaptă în continuare decizii esențiale pentru strategia de dezvoltare a României. În lumina acestor evenimente, este crucială alegerea candidatului PPE pentru președinția Comisiei Europene. Suntem mândri de realizările Comisiei Europene în gestionarea crizelor din ultimii aproape patru ani și jumătate.Ursula von der Leyen și PPE au dovedit că pot conduce Europa în momente dificile, garantând soluții în timpul pandemiei COVID-19, facilitând vaccinarea și creând cel mai mare pachet de sprijin economic din istoria UE”, a scris președintele PNL, Nicolae Ciucă, pe Facebook.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a lăudat, în discursul rostit  la congresul PPE de la București, legat de modul excelent în care ar fi gestionat chestiunea vaccinurilor în pandemie. 

Uitați-vă doar la ultimii cinci ani: cînd Europa e unită, putem să mișcăm munții. Și aș dori să mulțumesc grupului PPE din cadrul Parlamentului European și ție, Manfred (Webber, șeful EPP n.n.) pentru cîrmuire, pentru că am rămas uniți și am făcut o treabă excelentă. Cînd suntem uniți, putem depăși orice obstacol. Uitați-vă cum am făcut în pandemie, cetățenii statelor membre mari sau mici au primit vaccinul în același moment. Acestea au fost distribuite în mod echitabil. Am crezut că nu e posibil, dar iată că am reușit împreună” a spus von der Leyen, în aplauzele liberalilor aflați în sală. 

De menționat că România e dată în judecată  și somată de gigantul farmaceutic Pfizer să plătească jumătate de miliard de dolari pentru zecile de milioane de vaccinuri la care a renunțat.