O delegație a  Parlamentului Republicii Irak condusă de președinta Comisiei pentru politică externă, Delan Ghafour Salih, se află în vizită oficială în România, în perioada 18-21 martie, la invitația senatorului Titus Corlățean.


Întrevederile au loc în siajul dialogului politico-diplomatic româno-irakian relansat în toamna anului trecut cu prilejul unei vizite efectuate la Bagdad și Erbil, Republica Irak, de o delegație a Comisiei pentru politică externă din Senatul României, primită la nivel de prim-ministru, ministru de externe, președinte al Parlamentului, președinte al Comisiei de politică externă, precum și de alți oficiali irakieni, cu discuții consistente vizând aprofundarea cooperării dintre cele două state.
 
 
Marți, delegația parlamentară irakiană, s-a aflat în vizită în județul Dâmbovița.  În cadrul întâlnirii cu autoritățile județene și locale, s-a pus accent pe industria de apărare dâmbovițeană, care poate servi drept pilon central în cooperarea economică dintre România și Irak. Totodată, au fost relevate și oportunitățile oferite de siderurgia și agricultura dâmbovițeană.
 
”Prezența delegației irakiene în România constituie răspunsul la vizita pe care am efectuat-o în Irak (Bagdad și Erbil/ Kurdistanul irakian) în septembrie 2023 și reprezintă un exemplu al unei relații politice foarte bune între țările noastre, cu episoade importante și pozitive în istoria relațiilor bilaterale de natură economică, privind schimburile universitare (generații întregi de studenți irakieni educați în universitățile românești) sau legate de sprijinul acordat de România, împreună cu alți Aliați, pentru combaterea terorismului DAESH și garantarea stabilității, securității, integrității teritoriale și independenței statului irakian”, a precizat Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din Senatul României.
”Poziția României, și politic și militar, a fost de susținere foarte puternică pentru stabilitatea, securitatea, integritatea teritorială, suveranitate și independență, aceștia sunt toți parametrii Irakului și de aceea și România a fost implicată alături de partenerii internaționali și aliați pentru a ajuta Irak în lupta împotriva unui terorism foarte dur. Asta pentru că avem o relație specială, istorică, cu Irakul, dar și pentru că Irak are un rol important în Orientul Mijlociu. Noi avem o colaborare bilaterală cu Irak de mulți ani, dar și în cadrul multilateral, în sistemul ONU, de exemplu. În clipa de față sunt 3 mari operațiuni internaționale de susținere a Irakului, o operațiune „Operation Inherent Resolve” la care România este parte, o misiune NATO în Irak de consiliere a armatei irakiene, și aici România, de asemenea, face parte, și o misiune a Uniunii Europene „Union Advisory Mission in Iraq”, care vizează în special Ministerul de Interne și gestiunii operațiunii specifice ale Ministerului de Interne. Guvernul României examinează în clipa de față posibilitatea de a deveni parte și la misiunea Uniunii Europene. Combaterea terorismului este importantă pentru Irak, dar este importantă pentru noi toți și vom continua să susținem Irak în această luptă corectă”, a mai subliniat demnitarul român. 
 
”Eu apreciez și mulțumesc atât Guvernului României și poporului român pentru această intervenție și ajutor față de poporul irakian în lupta noastră împotriva Grupării Isis. Nu vom uita acest ajutor… Au fost trimiși 50 de consilieri militari în Irak pentru a acorda consiliere armatei irakiene. Prezența acestora în Irak ne-a fost de foarte mare ajutor și nu vom uita această intervenție”, a spus, la rândul său, Delan Ghafour Salih, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Irak.  

”Considerăm că acesta este începutul unei colaborări în diverse domenii și de lungă durată, investiții economice, agricole și turistice.

”Această întâlnire de la Târgoviște, din județul Dâmbovița este destul de importantă pentru noi și fructuoasă. Așteptăm și vizita ministrului Turismului în Irak și am ajuns la concluzia că este o dorință reciprocă, a ambelor părți, de a continua relațiile istorice care au avut loc de-a lungul anilor între România și Irak. Mulțumirile noastre domnului Titus Corlățean pentru această inițiativă și invitație. Sperăm că va fi un început al investițiilor între cele două țări. (…)”, a mai precizat aceasta.