Comunicat de presă
Pe parcursul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a derulat mai multe acțiuni de control subscrise Campaniilor naționale dispuse de Inspecția Muncii.
O primă campanie, demarată încă de la finalul lunii februarie a vizat modul de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfășoară activități de protecție și gardă, cod CAEN 8010.
Au fost controlați de către inspectorii ITM Dâmbovița, privind respectarea prevederilor legale care reglementează relațiile de muncă, 19 angajatori, fiind verificate 34 de obiective de pază, și au fost aplicate 2 sanctiuni, dintre care o amendă, în valoare de 3 mii de lei, pentru încălcarea prevederilor legale, referitoare la munca de noapte.
A urmat, în perioada 5-9 martie 2024, verificarea respectării prevederilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă în domeniul "Demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor", cod CAEN 3831.
Obiectivele campaniei au fost identificarea și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
Ca urmare a celor 28 controale efectuate, au fost aplicate 25 de sancțiuni, dintre care 2 amenzi, în valoare de 7 mii lei. Principalele neconformități depistate, în ceea ce privește Sănătatea și securitatea în muncă, au fost nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor cu medic de medicina muncii, faptul că angajatorul nu a organizat activitatea de prevenire și protecție sau nu a întocmit un program de instruire a lucrătorilor, iar sub aspectul relațiilor de muncă deficiențele au constat în lipsa evidenței timpului de lucru la locul de muncă, neacordarea sporului de rapaus săptămânal și netransmiterea elementelor privind suspendarea contractelor de muncă în REVISAL.
O a treia campanie a urmărit modul de respectare a cerințelor minime SSM, pentru protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul "Fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice și masticurilor", cod CAEN 2030.
În cadrul acțiunii, s-a verificat deținerea de către toți angajatorii a fișelor cu date de securitate actualizate pentru toți agenții chimici periculoși prezenți la locurile de muncă și punerea acestora la dispoziția lucrătorilor, asigurarea purtării de către toți muncitorii expuși la agenții chimici periculoși a echipamentelor individuale de protecție adecvate și eliminarea neconformităților identificate în domeniul securității și sănătății în muncă.
Cu prilejul controalelor efectuate, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în Muncă au verificat 7 angajatori, iar pentru deficiențele constatate (echipamentele de muncă neverificate periodic, lipsa evaluării de riscuri pentru substanțe chimice) aceștia au dispus 16 măsuri de intrare în legalitate.
Și pe parcursul lunilor următoare, ITM Dâmbovița va continua acțiunile de control, în toate domeniile economiei naționale, pentru a asigura respectarea legislației muncii.
Lixandru Marius
Inspector Șef