Astăzi, marți, 14 mai, cele două camere ale Parlamentului s-au întrunit în ședință solemnă comună consacrată marcări zilei solidarității și prieteniei dintre România și statul Israel.

Șeful Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, a transmis  în numele grupurilor parlamentare PSD, un mesaj puternic de susținere a statului Israel. 

 

  • ”Statul Israel nu poate să trăiască permanent într-o stare de război și tensiune!  Trebuie oferită o perspectivă! Trebuie oferită o șansă!”
  • ”Cred că România poate să facă mai mult, așa cum a făcut mai mult altădată, având acest parteneriat absolut special cu Israel și având o relație deschisă și funcțională cu palestinienii”!

Sunt 76 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, România fiind singurul stat din blocul comunist care și-a păstrat relațiile după războiul din 1967 și singurul stat european cu care Israel a avut relații neîntrerupte (...) România a fost solidară cu statul Israel din primul moment din 7 octombrie, am condamnat atacul barbar, terorist al Hamas, uciderea, abuzurile comise împotriva unor oameni nevinovați, bărbați, femei abuzate, copii, bătrâni uciși, răpiri, decapitări, pentru că erau evrei. Și acest lucru ne-a adus aminte foarte clar de un regim nazist. 

Am cerut atunci și cerem și acum eliberarea necondiționată a ostaticilor și a corpurilor celor decedați care sunt în continuare deținute de către Hamas.Am subliniat ca legitim dreptul la autoapărare al Israelului potrivit Cartei ONU și, nu întâmplător, prima vizită a unui premier după 7 octombrie a fost a cea a premierului României, Marcel Ciolacu, și a domnului Simonis, președintele Camerei Deputaților.

Înțelegem dilema foarte serioasă pe care statul Israel o parcurge astăzi. Pentru că, e de o parte, este nevoie să înfrângă un inamic ce a dorit distrugerea statului Israel. Pe de altă parte, statul Israel nu poate să trăiască permanent într-o stare de război și tensiune. Ceea ce se întâmplă în clipa de față, când Hamas folosește cu mult cinism, propriul popor palestinian ca scut uman, resurse umanitare transmise inclusiv de Israel, pentru populația israeliană, în clipa în care Hamas face lucruri împotriva umanității care generează dificultăți uriașe statului Israel în operațiunea militară și, da, generează dificultăți și consecințe grave în planul dreptului internațional umanitar și riscă să afecteze imaginea și interesele și percepția Israelului în relația cu o serie de parteneri internaționali, reprezintă o dilemă foarte serioasă.

Da, cunoscând istoria, este nevoie ca, după finalul războiului, să existe o soluție, este nevoie de o viziune reîmprospătată, de curaj pentru că Israelul nu poate să trăiască permanent în stare de război și tensiune! Este nevoie să ne amintim că acest proces de reconciliere care a început cu state arabe din regiune este esențial și trebuie să continue, după război, începând cu Arabia Saudită și trebuie oferită o perspectivă. Trebuie oferită o șansă. E nevoie, probabil, de un regim tranzitoriu în teritoriile palestiniene, este nevoie să se reconstruiască, oricât de dificil ar fi, pentru a putea genera pace, securitate și respect reciproc.

Cred că România poate să facă mai mult, așa cum a făcut mai mult altădată, având acest parteneriat absolut special cu Israel și având o relație deschisă și funcțională cu palestinienii. Trebuie să știm, democratic, să dăm răspunsuri cuvenite, noi, ca popor român, și atunci când suntem chemați să fim solidari, dar și atunci când avem de gestionat radicalizări și atitudini bazate pe ură în plan intern. E nevoie să știm să spunem NU prin mijloace democratice!”, a transmis de la tribuna Parlamentului, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României.