O veste uriasă vine din Turcia pentru români! Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat decretul prin care românii vor putea merge în Turcia doar pe baza buletinului, fără viză. 

Decretul semnat de liderul de la Ankara a fost deja publicat în Monitorul Oficial turc și apare în contextul în care premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru în Turcia chiar în aceste zile.

  • Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României: ”Este o facilitate remarcabilă pentru turiștii români”!

Un stat candidat poate să facă, prin acord bilateral, acest gest, dar acest gest se face în general facilitat de o relație bilaterală deosebită. Parteneriatul strategic cu Turcia a facilitat această decizie care este extrem de benefică pentru românii care își petrec vacanța în Turcia”, a declarat președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, pentru db24news.ro.

”Nu este o coincidență, în general se negociază și se lucrează în avans și, cu ocazia unor vizite importante sunt semnate aceste acorduri care s-au negociat în prealabil. Așa încât vizita premierului Ciolacu în Turcia a fost încununarea unui proces mult mai larg și acest acord bilateral care elimină necesitatea de a avea pașaport, poți veni cu o simplă carte de identitate. Pentru turiștii români este o facilitate remarcabilă și este un succes al guvernului social-democrat condus de Marcel Ciolacu”.

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită oficială în Turcia, la invitația președintelui Recep Tayyip Erdogan. Ciolacu a fost primit cu onoruri asemeni unui șef de stat, iar protocolul de primire a fost la cel mai înalt nivel în Turcia.

”Am avut o procedură, aș spune, atipică pentru protocolul care funcționează între state, pentru că un prim-ministru, în speță al României, a fost invitat de un președinte... nu se prea întâmplă acest lucru. De obicei, invitațiile se fac la nivelul omologilor, de la premier la premier sau de la președinte la președinte. E o derogare care lansează și un semnal politic interesant din partea unui stat important în Alianța Nord-Atlantică, cu a doua armată ca mărime după cea americană, peste 1 milion de soldați și un partener extrem de important la Marea Neagră pentru România. Cine are urechi de auzit e bine să audă!”, a mai arătat Corlățean.