Inaugurarea, la Niculești, a monumentului eroilor căzuți la datorie în Primul și al Doilea Război Mondial  reprezintă un moment important și special, în opinia senatorului Titus Corlățean, președinte al Comisiei pentru politică externă, care a ținut să transmită cu acest prilej un mesaj emoționant celor prezenți.

Este o zi specială pe care, iată, prin inaugurarea monumentului eroilor care onorează memoria ofițerilor, subofițerilor, soldaților români căzuți în Primul Război Mondial și în al Doilea Război Mondial, o zi specială în care știm să plecăm și fruntea și știm să spunem generațiilor mai tinere că acum peste 100 de ani au fost eroi în această țară, care și-au dat viața pentru ca nouă să ne fie mai bine, în pace și într-o României care face parte dintr-o familie europeană și euroatlantică puternice. Îl felicit pe domnul primar care face un gest deosebit, cu efort, pentru că nu este ușor să ridici un astfel de monument, cu sprijinul președintelui Consiliului Județean. Iată că ne oferă prilejul să onorăm memoria eroilor care și-au jertfit viața pentru noi, pentru generațiile care au urmat”, a arătat demnitarul.

Recunoscut pentru sensibilitatea sa pentru marile teme naționale, Titus Corlățean a subliniat că evenimentul de la Niculești reprezintă un preambul al zilei de 4 iunie atunci când  legea al cărei inițiator este  marchează Ziua Tratatului de la Trianon.

”Pentru mine, în mod special, este un moment emoționant pentru două motive. În primul rând, pentru că știu că între cei 102 eroi care sunt menționați pe placa comemorativă au fost soldați care au  căzut la Cotul Donului în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv bunicul meu a dus această luptă, s-a întors de două ori rănit de acolo, cu decorații, și într-o lungă noapte, înainte să-și termine parcursul efemer de pe acest pământ, mi-a povestit cum a fost la Cotul Donului și vreau să vă spun că soldații români au arătat bravură, vitejie, în condiții extrem de dificile.

Al doilea motiv pentru care sunt emoționat și am acest sentiment mai special este legat de faptul că domnul primar și toată comunitatea din Niculești au anticipat într-un fel o zi stabilită prin lege, am avut onoarea să fiu autorul acestei legi votată de Parlamentul României, 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon. Este o zi importantă și în special pentru elevi este bine să rețină acest lucru, faptul că Tratatul de la Trianon, prin 1920, 4 iunie, încheiat între 16 puteri aliate și învingătoare în Primul Război Mondial, inclusiv România, în bună măsură datorită bravurii armatei române, a permis acest Tratat recunoașterea internațională a unirii Transilvaniei cu România și recunoașterea frontierelor României Mari fără de care 1 Decembrie 1918 într-un fel ar fi rămas doar între noi românii. Potrivit legii pe care am inițiat-o, 4 iunie înseamnă obligația pentru autoritățile statului român, instituții, inclusiv cele mass-media, de a onora prin depuneri de coroane de flori la monumentele soldaților căzuți în Primul Război Mondial, de a face serviciile religioase, de a arbora drapelul național.

Iată că aceste lucruri se întâmplă într-un ceremonial oficial cu caracter militar aici, la Niculești. Vreau să felicit pe domnul primar că a avut această sensibilitate de a marca și de a onora o jertfă românească. Trebuie să știm, mai ales cei tineri, să prețuim aceste simboluri ale istoriei românești!”, a concluzionat senatorul.