Guvernul a decis introducerea salariului minim european în România.
”Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câștig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie și raportarea la productivitatea muncii”, se arată într-un comunicat al social-democraților. Mai mult, din 1 iulie, se majorează salariul minim de la 3.300 la 3.700 de lei de care vor beneficia circa 1,8 milioane de angajați.
”Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare”, spun social-democrații.
Uniunea Europeană obligă Guvernul să introducă un venit minim adecvat care să permită oricărui cetățean să trăiască decent.
Ce este salariul minim european și câte state l-au implementat
În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate.
Noua directivă a UE privind salariul minim ar trebui să intre în vigoare până la data de 15 noiembrie 2024.