Problema răspunderii pentru crimele comise de Rusia în războiul de agresiune asupra Ucrainei este chestiunea pe care s-a focusat, în intervenția sa, senatorul Titus Corlățean, astăzi, la Strasbourg, la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei APCE, când a fost prezentat raportul Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului intitulat „Aspecte juridice și privind drepturile omului ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”.
Oficialul român a făcut referire la crimele de agresiune, crime împotriva umanității, crime de război și genocid.
”Domnul Davor Ivo STIER, dar și dna Yelyzaveta YASKO și dna Yevheniia KRAVCHUK, descriu foarte exact atrocitățile comise de Rusia în și împotriva Ucrainei și a națiunii ucrainene, atrocități care au provocat crime oribile, moarte, distrugere, daune mediului și deplasări masive de populația din interiorul și din afara Ucrainei – o citez din primul raport”, a spus Corlățean.
”Problema răspunderii este un element cheie în discuția noastră, deoarece toate aceste crime încalcă fundamentul societății internaționale, așa cum a fost stabilit de Carta ONU în 1945.
Consecința este faptul că pentru noi toți există o obligație cheie de a reacționa, de a confirma răspunderea pentru aceste infracțiuni și de a respinge impunitatea și de a nu accepta faptul că folosirea și folosirea ilegală a forței pot fi interpretate ca un alternativă la funcționarea normală a societății internaționale bazată pe reguli.
Deci, responsabilitatea și înființarea unui tribunal special pentru pedepsirea infracțiunii de agresiune este un element cheie în discuția noastră”, a arătat acesta.
”Aș dori să subliniez, în acest context, că sursa inițială a infracțiunii de agresiune așa cum este stabilită în dreptul internațional este Convenția de la Londra pentru definirea infracțiunii de agresiune din 1933. La acea vreme, era ministrul român de externe Nicolae Titulescu, și, în mod paradoxal, comisarul sovietic Maksim Litvinov, care a propus împreună prima definiție internațională a crimei de agresiune.
Aceasta a fost sursa care de altfel a fost folosită la 3 martie 2014 la Bruxelles de miniștrii de externe ai Uniunii Europene pentru a condamna Rusia pentru anexarea ilegală a Crimeei, pentru crima de agresiune.
Așadar, sper cu adevărat că ceea ce este propus și subliniat în raportul dlui Davor Ivo STIER, de exemplu, rolul special pe care Consiliul Europei îl joacă în prezent pentru elaborarea, negocierea și finalizarea unui acord bilateral între Consiliul Europei și Ucraina , plus un acord extins și parțial care va însoți, care va deschide porțile celorlalți membri ai societății internaționale, va deveni realitate.
Subliniez, aceasta este o platformă europeană și soluția europeană oferită pentru ca întreaga societate internațională să fie parte a procesului și să sancționeze crima de agresiune.
Sper cu adevărat că, în țara mea, România, care este un susținător și un contribuitor mai puternic la acest proces și la București, în a doua parte a acestei săptămâni, Core Group va finaliza, sau cel puțin va sfătui substanțial să finalizeze acest proces acord și, cu siguranță, să subliniem și necesitatea instituirii unui regim de sancțiuni și mai puternic și să ne asigurăm că, la final, va fi pus în aplicare sistemul de compensare a prejudiciilor”, a reliefat senatorul român.