Coaliția de guvernare a decis că vom avea 3 duminici consecutive de alegeri! Discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare s-au finalizat și, potrivit înțelegerii guvernamentale, vom merge la vot astfel: pe 24 noiembrie și 8 decembrie pentru primul și cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

 

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, vom ieși la urne pentru a vota viitorii parlamentari.

După mai multe discuții și consultări cu partidele parlamentare, premierul a anunțat calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare, care nu pare a fi întâmplător. Deși prezența la urne nu va fi una bună, mai ales în contextul datelor alese ( minivacanța de 1 decembrie), PSD și PNL mizează tocmai pe activul de partid, lucru care s-a întâmplat și la alegerile din 9 iunie (prezență destul de slabă).

În cadrul coaliției, liderii PSD și PNL au analizat toate consecințele posibile ale datei alegerilor prezidențiale. Potrivit unor surse, PSD și PNL își permit să meargă la 3 rânduri de alegeri, în 3 săptămâni consecutive, pentru că au activul de partid extrem de disciplinat. Mai mult, intercalarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare va ajuta candidatul la prezidențiale să tragă și lista la parlamentare. PSD și PNL vor avea candidați separați la prezidențiale și liste separate la parlamentare, dar scopul va același: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să ajungă în turul II la prezidențiale.

Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci revine în discuție tandemul președinte-premier, care se va forma după turul I. Indiferent de învingător, celălalt partid va da premierul.

În concluzie, dacă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ajung în turul II, PSD și PNL au garanția guvernării și în următorul mandat.

Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor a fost adoptată joi, în şedinţă!