Guvernul ar trebui să introducă mai rapid în dreptul penal românesc infracţiunea "crimă de agresiune", a declarat senatorul PSD Titus Corlăţean, astăzi, de Ziua Justiţiei Penale Internaţionale.

Această infracţiune constă în utilizarea armatei de către un stat împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale sau independenţei politice a altui stat.

 

  • ”Până la sfârșitul anului putem adopta în Parlamentul României un proiect de lege care să încorporeze în dreptul penal românesc infracțiunea de crimă de agresiune”!

Senatorul social-democrat a făcut apel, astăzi, la Ministerele Justiţiei şi de Externe să înceapă procedurile legislative necesare pentru introducerea acestei infracţiuni şi în dreptul penal românesc.

”Ca membru al Parlamentului și președinte al Comisiei de Politică Externă, dar și ca fost raportor european pe doborârea avionul MH 17, solicit acestor ministere să ia foarte în serios acest subiect, pentru că avem nevoie și de o bază juridică internă de drept penal, pentru a ne uni în eforturi internaționale de condamnare a crimei de agresiune. Este nevoie ca acest proces, care în definitiv nu este deloc complicat, să avanseze în următoarele luni și să îl finalizăm. În opinia mea, până la sfârșitul anului putem adopta în Parlamentul României un proiect de lege care să încorporeze în dreptul penal românesc infracțiunea de crimă de agresiune”, a declarat, astăzi, la Haga, Titus Corlățean, citat de Radio Romania Actualități.

Acesta a participat la ceremoniile de comemorare a 10 ani de la doborârea avionului de pasageri MH 17 de către separatiştii pro-ruşi în spaţiul aerian al Ucrainei. Corlățean a fost raportorul european, în numele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, privind stabilirea "Asigurării răspunderii pentru doborârea zborului MH 17".