O declarație comună istorică cu privire la alegerile prezidențiale larg disputate din Venezuela a fost adoptată, astăzi, de către șefii comisiilor de afaceri externe ale Congresului SUA și ale legislativelor din Europa. Aceștia s-au alăturat demersului de a condamna gestionarea de către guvernul venezuelean a alegerilor disputate  weekendul trecut, potrivit unei declarații văzute de Reuters, o demonstrație fără precedent de unitate menită să facă presiuni pe Caracas în sensul de a respecta standardele internaționale de integritate electorală.

Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României este unul dintre semnatarii Declarației.

Declarația completă este disponibilă aici:

În calitate de președinți ai comisiilor pentru afaceri externe ale parlamentelor noastre naționale respective, condamnăm ferm încercările în curs de desfășurare în Venezuela de a submina voința alegătorilor și de a reprima poporul venezuelean după alegerile de duminică. Pe baza dovezilor disponibile și a declarațiilor observatorilor electorali independenți, nu recunoaștem declarația frauduloasă și neverificabilă a Consiliului Electoral Național (CNE) conform căreia Maduro a câștigat realegerea ca reprezentare legitimă a voinței poporului venezuelean.

„Solicităm regimului Maduro să permită o verificare transparentă și independentă a rezultatelor electorale imediat. Eforturile deliberate ale regimului de a submina procesul electoral al țării — prin nerespectarea standardelor internaționale de integritate electorală, prin restrângerea libertăților actorilor politici de opoziție și a mass-mediei și prin hărțuirea și intimidarea celor conectați la campania opoziției, așa cum este documentat de Centrul Carter misiunea de observare electorală — sunt inacceptabile și trebuie condamnate.

„Încetarea represiunii violente asupra venezuelenilor și a persecuției liderilor opoziției Maria Corina Machado, Edmundo González și echipele lor este un imperativ urgent împărtășit puternic de noi toți, la fel ca și nevoia urgentă de negocieri între regimul Maduro și Edmundo González pentru a asigura o tranziție pașnică și democratică a puterii. Guvernele noastre monitorizează îndeaproape situația din Venezuela și vor lucra împreună pentru a-l trage la răspundere pe Maduro în cazul în care acesta continuă să ignore voința democratică a alegătorilor venezueleni de a fura încă un nou alegeri.

„În mijlocul acestei lupte, opoziția democratică a publicat aproximativ 80% din voturile de hârtie din întreaga națiune, dezvăluind o victorie electorală răsunătoare pentru Edmundo González. Aceste date sunt o reprezentare a vocilor poporului venezuelean - voci care nu pot fi reduse la tăcere prin fraudă sau intimidare. Refuzul Consiliului Electoral Național de a furniza documentație transparentă nu face decât să adâncească criza de legitimitate din jurul regimului Maduro. Este esențial ca aceste voci, exprimate atât de clar și curajos prin urna de vot, să fie onorate și ca procesul democratic din Venezuela să fie pe deplin restabilit.”

Benjamin L. Cardin
Președinte, Comisia pentru Relații Externe

Senatul
Statelor Unite ale Americii

Michael McCaul
Președinte, Comisia pentru Afaceri Externe

Camera Reprezentanților
Statele Unite ale Americii

Sargis Khandanyan
Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe

Adunarea Națională
Republica Armenia

Mark Demesmaeker
Președinte, Comisia pentru Afaceri Externe

Senatul
Regatului Belgiei

Pavel Fischer
Președinte, Comisia pentru Afaceri Externe, Apărare și Securitate

Senatul
Republicii Cehe

Marek Ženíšek
Președinte, Comisia pentru Afaceri Externe

Camera Deputaților
Republica Cehă

Michael Aastrup Jensen
Președinte, Comisia pentru Afaceri Externe

Folketing
Regatul Danemarcei

Marko Mihkelson
Președinte, Comisia pentru afaceri externe

Riigikogu
Republica Estonia

Jukka Kopra
Președinte, Comitetul de Apărare

Parlament
Republica Finlanda

Michael Roth
Președinte, Comisia pentru Afaceri Externe

Bundestag
Republica Federală Germania

Charlie Flanagan
Președinte, Comisia pentru afaceri externe

Dáil Éireann
Republica Irlanda

Giulio Tremonti
Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe

Camera Deputaților
Republica Italiană

Giulio Terzi
Președintele Comisiei pentru afaceri UE

Senatul
Republicii Italiene

Inara Murniece
Președinte, Comisia pentru afaceri externe

Saeima
Republica Letonia

Žygimantas Pavilionis
Președinte, Comisia pentru afaceri europene

Seimas
Republica Lituania

Ina Coseratu
Preşedinta Comisiei Afaceri Externe

Parlamentul Moldovei
Republica Moldova

Bogdan Klich
Președinte, Comisia pentru afaceri externe și europene

din Senat
Republica Polonă

Titus Corlățean
Președintele Comisiei de Relații Externe

Senatul
României

Oleksandr Merezhko
Președinte, Comisia pentru Afaceri Externe

Rada Supremă
Ucraina