Liderii PSD Dâmbovița vor să se autodepășească în performanțele politice la alegerile care urmează. Luni seară, după Conferința extraordinară a organizației, președintele Corneliu Ștefan a anunțat, printre alte decizii importante, că PSD Dâmbovița trebuie să obțină la alegerile prezidențiale și parlamentare un scor mai bun decât cel din 9 iunie de la locale și europarlamentare. Și pentru ca acest deziderat să fie atins a dat asigurări că întreaga mașinărie de partid va fi pusă și mai intens la muncă.
Știrea, însă, este modalitatea prin care conducerea a decis să atingă obiectivul: candidații pentru posturile de senatori și deputați, în premieră la Dâmbovița, vor fi propuși și votați de aleșii locali din cele șase zone de responsabilitate politică din județ.
O decizie smart din perspectiva evitării riscului de dezangajare politică a celor care au câștigat funcții la alegerile locale și care, așa cum a arătat tradiția ultimelor cicluri electorale, au tentația de a nu mai tura motoarele neavând un interes direct. Așadar, BreakingNews pentru aleșii (primari, viceprimari, consilieri locali etc.) care, dacă s-au văzut cu ”sacii-n căruță”, sperau să se relaxeze: vara s-a terminat, înapoi la muncă!
Pe de altă parte, urmează o perioadă extrem de fierbinte și pentru cei care și-au făcut calcule că vor prinde ușor un loc pe listele partidului pentru Legislativ.
Noua procedură pe care conducerea județeană a PSD o pune în practică le-ar putea strica somnul unora care până astăzi visau frumos. Pentru că această decizie deschide calea unei competiții interne în care vor putea apărea, și ar fi și firesc, mai multe propuneri din partea zonelor de responsabilitate politică din județ, lucru care ar echivala cu o confruntare politică între aspiranți. Fiecare dintre cele 6 zone (Târgoviște, Pucioasa-Fieni, Valea Dâmboviței, Găești, Titu-Răcari, Băleni-Moreni) vor emana propuneri și aici se va vedea și rezultatul celor 4 ani de muncă (parlamentară, politică, locală, notorietate/vizibilitate și cât de strânse au fost, pe parcursul mandatului/mandatelor, relațiile cu cei din zona respectivă de influență sau nu). Viitorii candidați pe listele PSD la Camera Deputaților și Senat sunt la mâna ”celor de jos”. Unii sunt ”premianți” pe zona lor de influență (responsabilitate politică), alții pot avea parte de emoții și surprize. Cei din teritoriu îi vor legitima (sau separa, acolo unde vor fi mai multe propuneri) prin vot, pe baza performanțelor.
O decizie smart și din perspectiva delegării de către conducerea județeană a responsabilității către teritoriu. Astfel, leadership-ul PSD Dâmbovița scapă de posibile ”dureri de cap” din partea celor care ar avea ceva de reproșat că nu se mai regăsesc pe listă (n.r. propunerile și votul decisiv se fac de jos în sus). Ce mai are de făcut organizația județeană este să valideze lista generată de teritoriu într-o conferință extraordinară.
Mai mult, decizia a fost anunțată strategic, înainte de Congresul partidului din 24 august, unde s-ar putea lua hotărâri cu privire la listele pentru parlamentare. Astfel, organizația județeană evită, prin procedura deja adoptată, și o eventuală impunere de la centru a candidaților pe listă. Smart!
Județul Dâmbovița va da, în urma alegerilor legislative din 1 decembrie, 10 parlamentari. Cum ambiția PSD Dâmbovița este atingerea unui scor mai bun ca la locale, cu presiunea implicării active a tuturor aleșilor locali, presupunând că social-democrații ar obține câte un parlamentar pentru fiecare din cele 6 zone, așteptăm cu interes competiția internă care începe din 15 septembrie și ce va reieși din ea...